Linkovi

Objava kompletnog Muellerovog izvještaja može odgovoriti na pitanje zbog čega nema optužnice protiv Trumpa


Pismo sekretara za pravosuđe Williama Barra u kojem je sumirao izvještaj specijalnog tužioca Roberta Muellera.
Pismo sekretara za pravosuđe Williama Barra u kojem je sumirao izvještaj specijalnog tužioca Roberta Muellera.

Demokrate u Kongresu apelovale su da izvještaj specijalnog tužioca Roberta Muellera bude objavljen, rekavši da američka javnost zaslužuje da zna detalje istrage kojom je utvrđeno da nije bilo dosluha između Trumpove kampanje i Rusije tokom predsjedničke kampanje za izbore 2016.

Objavljivanje tog izvještaja u cjelini bi moglo da odgovori na pitanje zbog čega Mueller nije podigao optužnicu protiv predsjednika zbog opstrukcije pravde.

Nalazi Muellerovog izvještaja su sada poznati samo u veoma skraćenoj verziji koju je objavio sekretar za pravosuđe William Barr.

William Barr
William Barr

On sada mora da bude oprezan prije nego što objavi taj izvještaj u cijelosti, smatraju republikanci.

"Bacanje nevinih ljudi pod voz i objavljivanje tajnih dokumenata mi ne djeluju kao dobra ideja. Vjerujem da će sekretar za pravosuđe to sortirati", rekao je lider republikanske većine u Senatu Mitchell McConnell​.

Mitch McConnell
Mitch McConnell

Međutim, bez cjelokupnog izvještaja demokrate smatraju da nije moguće donijeti pravu odluku.

“Nije mi potrebna interpretacija sekretara za pravosuđe Barra o ovom izvještaju. Ja sam za to da se objavi izvještaj. Jednostavno, tražimo transparentnost – objavite izvještaj i onda donosite zaključke”, rekao je lider demokrata u Senatu Chuck Schumer.

Predsjedavajući šest odbora Predstavničkog doma, koji kontrolišu demokrate, zvanično su tražili od Barra da preda izveštaj do 2. aprila. Ako ne postupi tako, najavljuju dalje korake.

“Kao odbor imamo moć da uputimo sudski poziv. I iskreno ne vidim ništa u regulativama specijalnog istražitelja što bi onemogućilo sekretaru za pravosuđe Barru da preda taj izvještaj. Imamo 420 prema nula glasova u Predstavničkom domu, narodnom domu, što ukazuje da bi izvještaj trebalo da bude javan i ukazuje na procenat američkog naroda koji se za to zalaže”, kazala je demokratska predstavnica u Kongresu Sheila Jackson.

Muellerov izvještaj je pozdravio Donald Trump koji je rekao da je ovo okončalo neke diskusije demokrata o njegovom opozivu.

Donald Trump
Donald Trump

“Ne vjerujem da oni razgovaraju o opozivu. Imamo najbolju ekonomiju ikada, naša zemlja je u nevjerovatno dobrom stanju. Oni su kreirali prevaru sa smiješnim lovom na vještice, tokom kojeg je snažno dokazano da nije bilo dosluha, nije bilo ometanja pravde nije bilo ničega.”

Robert Mueller
Robert Mueller

​Demokrate su istakle da bi cijeli izvještaj mogao da pomogne u rješavanju preostalih pitanja, odnosno Muellerovoj odluci da ne oslobodi u potpunosti Trumpa po pitanju opstrukcije pravde. Takođe se zalažu da se fokus pomjeri na politiku.

“Demokrate su fokusirane na pitanja novca koja obuhvatanju niže cijene zdravstvene njege i povećanje plata za obične Amerikance”, kaže demokrata Hakeem Jeffries​.

Demokrate u Kongresu paralelno vode sopstvene istrage Trumpovih aktivnosti, uključujući njegove poreske prijave i poslovne transakcije u inostranstvu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG