Linkovi

Istražitelji: Muellerov izvještaj štetniji po Trumpa nego što je predstavljeno


Naslovna strana "Boston Heralda" izložena ispred Muzeja novinarstva u Washingtonu, 23. marta 2019. (Foto: AP/Alex Brandon)
Naslovna strana "Boston Heralda" izložena ispred Muzeja novinarstva u Washingtonu, 23. marta 2019. (Foto: AP/Alex Brandon)

Neki od istražitelja u timu Roberta Muellera, koji je dvije godine sprovodio istragu o vezama Trumpove kampanje i Rusije, kažu da Muellerov izvještaj mnogo više šteti predsjedniku Donaldu Trumpu, nego što je to predstavljeno u sažetku izvještaja, objavili su New York Times i Washington Post.

Sažetak izvještaja je koji je napisao sekretar za pravosuđe William Barr, dok demokrate traže objavu cjelokupnog dokumenta.

Barr je u sažetku Muellerovog izvještaja na četiri stranice naveo da nisu ustanovljene veze Trumpove kampanje i Rusije, kao i da Trump nije opstruisao pravdu - iako ga Mueller nije u potpunosti oslobodio sumnje za to.

Ipak, cijeli izveštaj, koji ima 400 strana, i dalje je označen kao povjerljiv.

Times i Post su objavili da neki istražitelji iz Muellerovog tima smatraju da sekretar za pravosuđe nije iznio tačne zaključke istrage u svom sažetku.

Post navodi da su dokazi koji su prikupljeni o opstrukciji pravde “alarmantni i veoma značajni”, dok Times piše da istražitelje brine to što je Barrov sažetak o izvještaju objavljen prvi, te da bi javnost već mogla da formira mišljenje o istrazi prije nego što cijeli izvještaj bude objavljen.

Predsjednik Trump je reagovao na Twitteru i napisao da “istraživanja govore da je mali broj ljudi briga za istragu o vezama sa Rusijom, ali da neke demokrate i dalje održavaju u životu “lov na vještice”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG