Linkovi

SAD: Demokrate će sudskim nalozima tražiti kompletan Muellerov izvještaj


Pismo sekretara za pravosuđe Williama Barra u kojem je sumirao izvještaj specijalnog tužioca Roberta Muellera.
Pismo sekretara za pravosuđe Williama Barra u kojem je sumirao izvještaj specijalnog tužioca Roberta Muellera.

Sekretar za pravosuđe William Barr je u pismu kojeg je u petak uputio pravosudnim odborima Zastupničkog doma i Senata izjavio da će redigirana verzija izvještaja, koji sadrži 300 strana, biti objavljena polovinom aprila, „ako ne i ranije“.

Pravosudni odbor Zastupničkog doma američkog Kongresa će ove sedmice pripremiti sudske naloge za svjedočenje kojima će biti zatražen kompletan izvještaj o Rusiji specijalnog istražitelja Roberta Muellera, jer se čini da će Ministarstvo pravde vjerovatno propustiti rok od 2. aprila kojeg su demokrate postavile za objavljivanje izvještaja.

Ovaj odbor planira glasati o sudskim nalozima za svjedočenje u srijedu, dan nakon postavljenog roka. Predsjednici nekoliko komiteta Zastupničkog doma su zatražili kompletan izvještaj prošle sedmice nakon što je ministar pravde William Bar objavio sažetak izvještaja od četiri strane, sa „glavnim zaključcima“ izvještaja.

William Barr
William Barr

Barr je u pismu kojeg je u petak uputio pravosudnim odborima Zastupničkog doma i Senata izjavio da će redigirana verzija izvještaja, koji sadrži 300 strana, biti objavljena polovinom aprila, „ako ne i ranije“.

Planirano glasanje komiteta, koje je najavljeno u ponedjeljak ujutro, neće značiti automatsko izdavanje sudskih naloga za svjedočenje, nego će dati ovlaštenje predsjedavajućem Pravosudnog odbora Zastupničkog doma, Jerroldu Nadleru, da ih pošalje.

Ovaj će komitet također glasati da autorizira sudske naloge za svjedočenje vezane za najviše bivše savjetnike predsjednika Donalda Trumpa, uključujući stratega Stevena Bannona, direktoricu komunikacija Hope Hicks, šefa osoblja Reincea Priebusa, savjetnika Bijele kuće Donalda McGahna i savjetnicu Ann Donaldson.

Njih pet su vjerovatno bili ključni svjedoci u Muellerovoj istrazi mogućeg ometanja pravde. Obavijest o sastanku pominje da su „možda primili dokumente od Bijele kuće, relevantne za istragu specijalnog istražitelja, ili su te dokumente primili nezavisni savjetnici, čime se odriču primjenjivih privilegija prema zakonu“. Sudski nalozi za svjedočenje će biti vezani za dokumente na koje se izvršne povlastice ne odnose „i na stvari u vezi s tim“, piše u obavještenju.

Bivši savjetnici Bijele kuće bili su uključeni u zahtjev za dokumente koji je komitet izdao prošlog mjeseca. Nadler je poslao zahtjeve 81 osobi koja je povezana sa Trumpovim političkim i ličnim poslovima dok je lansirao širu istragu o mogućim ometanjima pravde, korupciji i zloupotrebi moći.

Demokrati su izjavili da neće prihvatiti redigiranu verziju izvještaja, koju priprema Barr. On je u svome pismu od petka rekao da prerađuje izvještaj kako se ne bi otkrili bilo kakvi podaci o istražnoj poroti ili povjerljivi podaci, kao i dijelovi izvještaja koji zahtijevaju dalju istragu ili koji bi „neopravdano prekršili privatnost i reputaciju trećih strana“.

Mueller Report
Mueller Report

Demokrati žele sve te informacije, čak i ako neke od njih ne trebaju biti javno objavljene. Oni se pozivaju na presedane iz prethodnih istraga koje su se ticale predsjednika, kao i na informacije o istrazi o Rusiji koje su prošle godine otkrivene republikancima u periodu kada su imali većinu u Zastupničkom domu.

Barr je u svom sažetku napisao da specijalni istražitelj nije pronašao da je Trumpova kampanja „bila u dosluhu ili bila koordinirana“ sa ruskom vladom kako bi se utjecalo na predsjedničke izbore iz 2016. godine. Rekao je da Mueller nije došao do zaključka da je Trump opstruirao federalnu istragu.

Sam Barr je otišao korak dalje od Muellera u svom sažetku, objavljujući da Muellerovi dokazi nisu dovoljni da na sudu dokažu da je Trump počinio ometanje pravde kako bi ometao istragu.

Demokrate kažu da žele saznati više o oba zaključka i žele vidjeti dokaze koje Barr nije već filtrirao.

XS
SM
MD
LG