Linkovi

Demokrate spremaju obavezujući poziv Barru da preda Muellerov izvještaj


Predsjedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, demokrata Jerrold Nadler (Foto: Reuters)
Predsjedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma, demokrata Jerrold Nadler (Foto: Reuters)

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa pripremaju se da ove nedjelje upute obavezujući poziv sekretaru za pravosuđe Williamu Barru da im dostavi cijeli izvještaj Roberta Muellera o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. i opstrukciji pravde od strane predsjednika Donalda Trumpa.

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma, kojim predsjedava demokrata Jaerrold Nadler, pozvao je ranije da se do 2. aprila objavi cijeli izvještaj koji ima skoro 400 strana, kao i dokazni materijal u vezi sa tim.

Sekretar za pravosuđe William Barr rekao je da neće objaviti izvještaj u roku koji od njega traže demokrate, ali da će to učiniti sredinom aprila ili ranije, u zavisnosti od količine povjerljivog materijala, koji je u njemu i koji treba da bude izaostavljen.

Uprkos Batrovoj najavi, Odbor za pravosuđe planira da odobri izdavanje obavezujućih poziva u srijedu.

Demokrate će uputiti i obavezujuće pozive za svjedočenje pred odborom nekadašnjim bliskim saradnicima Donalda Trumpa.

Demokrate smatraju da su bivši Trumpovi saradnici ključni svjedoci u Muellerovoj istrazi o tome da li je predsjednik pokušao da sabotira tu istragu.

Sekretar za pravosuđe William Barr je prije nedelju dana objavio sažetak izveštaja Roberta Muellera na četiri strane, u kome se navodi da nisu utvrđene veze Trumpove kampanje i Rusije, kao i da Mueller nije ustanovio da je Trump opstruisao pravdu, ali da ga "ne može u potpunosti osloboditi sumnje za to".

Sekretar za pravosuđe i njegov zamjenik konstatovali su da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Trumpa za opstrukciju pravde.

Predsjednik Donald Trump, koji je od početka Muellerovu istragu nazivao "lovom na veštice", rekao je poslije objavljivanja dijela izvještaja, da je "potpuno oslobođen optužbi za saradnju sa Rusijom i opstrukciju pravde" i nastavio sa napadima na demokrate na Twitteru.

"Koju god informaciju da dobiju iz izvještaja Roberta Muellera, demokratama neće biti dovoljno dobra. A iza zatvorenih vrata, demokrate se smiju", napisao je predsjednik na Twitteru.

Trump je ponovio da se ne smije dozvoliti da se "ovakva prevara desi nijednom narednom predsjedniku ili administraciji".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG