Linkovi

Novinarka ruske državne televizije pozvala i druge da se pobune protiv rata


Marina Ovsjanikova po izlasku iz policijske stanice u Moskvi.
Marina Ovsjanikova po izlasku iz policijske stanice u Moskvi.

Novinarka ruske državne televizije, koja je u živom program protestovala protiv rata, pozvala je i druge Ruse da javno osude "jeziv rat".

Marina Ovsjanikova je upala u studio državnog Kanala Jedan dok su trajale vijesti, i sa sobom nosila transparent sa natpisom "Prekinite rat. Ne vjerujte propagandi. Lažu vas ovdej".

Kažnjena je novčano sa 30.000 rubalja (oko 280 dolara) i puštena na slobodu, sa mogućnošću da protiv nje bude pokrenut postupak. Francuska joj je ponudila azil, ali je ona to odbila.

Ovsjanikova je za američki ABC rekla da je njen protest bio "spontan", ali i da se nezadovoljstvo ruskom vladom u njoj gomilalo godinama. Tvrdi da je to slučaj i sa mnogim njenim kolegama.

"Razgovarala sam sa prijateljima i kolegama, niko do zadnjeg momenta nije mogao da vjeruje da će se takva stvar desiti, da će početi ovaj jezivi rat", rekla je za emisiju ABC This Week.

"Kada je rat počeo nisam mogla da spavam, da jedem. Odlazila sam na posao, ali je poslije nedjelju dana izvještavanja o ratu, atmosfera na Kanalu Jedan bila toliko neprijatna da sam shvatila da ne mogu tamo da ostanem", rekla je ona.

Ovsjanikova je ispričala da je razmišljala o tome da se pridruži nekom protestu na javnom mjestu, ali je odustala kada je vidjela da je policija hapsila demonstrante.

"Odlučila sam da ipak uradim nešto drugo, značajnije. Da pokažem svijetu da su Rusi protiv rata, a Rusima da pokažem da je sve ovo samo propaganda", kazala je.

Nada se da je podstakla druge ljude da progovore protiv rata.

Ovsjanikova je za francusku televiziju France 24 ispričala da je protest upropastio njenu porodicu, i da je posebno pogođen njen mlađi sin.

"Ali moramo da zaustavimo ovaj bratoubilački rat", zaključila je ruska novinarka.

XS
SM
MD
LG