Linkovi

Američki režiser i novinar poginuo u Ukrajini


Predgrađe Kijeva - Irpin
Predgrađe Kijeva - Irpin

Brent Renaud, nagrađivani američki režiser i novinar, poginuo je u Ukrajini odakle je izvještavao iz predgrađa glavnog grada Kijeva, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ukrajinske vlasti saopštile su da je život izgubio u Irpinu, predgrađu koje su posljednjih dana učestalo granatirale ruskie trupe, ali okolnosti njegove pogibije nisu još razjašnjene, izvijestio je New York Times.

Ukrajinski zvaničnici naveli su da je ranjen još jedan novinar.

"Renaud je životom platio pokušaj da razotkrije podmuklost, surovost i nemilosrdnost agresora", saopštio je Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

Brent Renaud radio je za New York Times prethodnih godina, posljednji put 2015, i nije izvještavao za tu medijsku kuću o aktuelnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, objavio je taj medij.

Times je ukazao da je posljedica medijskih napisa o tome da je radio za taj medij iz Ukrajine to što je uz sebe imao njihovu press karticu - izdatu prije više godina.

"Izrazito smo žalosni zbog smrti Brenta Renauda. Bio je talentovani filmski stvaralac", saopštila je Danielle Rhoades, predstavnica za medije New York Timesa.

Pedesetogodišnji Renaud je tokom karijere radio za brojne američke novinske i medijske organizacije, uključujući HBO, NBC i New York Times.

Renaud je učestalo sarađivao sa bratom Craigom. Dobitnici su prestižne nagrade Peabody – za dokumentarac snimljen u produkciji Vice Newsa.

Radili su filmske i televizijske projetke iz zona sukoba širom svijeta.

Tokom protekle decenije, izvještavali su o ratovima u Iraku i Afganistanu, zemljotresu na Haitiju, nasilju kartela u Meksiku i izbjeglicama mladih u Centralnoj Americi, navedeno je na njihovoj internet stranici.

XS
SM
MD
LG