Linkovi

SARAJEVO: Novinarski protest pred Federalnom upravom policije


Novinari pred zgradom FUP-a, Sarajevo, 29. septembar 2017.
Novinari pred zgradom FUP-a, Sarajevo, 29. septembar 2017.

Nekoliko desetina medijskih radnika protestovalo je danas pred zgradom Federalne uprave policije (FUP) u Sarajevu. Protestno okupljanje neformalne grupe novinara motivisano je prošlosedmičnim ponašanjem policije prema ekipi Slobodne Evrope, koja im je prijetila batinama i onemogućila snimanje.

Incident se dogodio za vrijeme protesta demobilisanih boraca ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u Sarajevu.

Milenko Voćkić, šef sarajevskog ureda Slobodne Evrope, ostao je bez riječi na današnje saopćenje FUP-a, u kojem se navodi su novinarka Marija Arnautović i fotoreporter Midhat Poturović za vrijeme protesta „kontaminirali sigurnosni prostor, i učinili ga visokorizičnim” i da su njihovi postupci „bili u maniru huliganstva”.

„Da su oni huligani, da oni kontaminiraju to područje, ja zaista nemam riječi. (...) Ja ne znam za primjer da su novinari nekog istukli, da su novinari došli pa nered napravili, da su novinari ti koji stvaraju probleme. Novinari dolaze tamo gdje su problemi, u funkciji su javnosti i žele o tome da informišu”, kazao je Vočkić.

Voćkić se osvrnuo i na odnos institucija prema novinarima i njihovom radu.

Milenko Voćkić, urednik Slobodne Evrope, o odnosu prema novinarima
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00

Ekipa Slobodne Evrope negira da je vrijeđala policiju, a što je navedeno u rezultatima interne istrage FUP-a.

Marija Arnautović, novinarka Slobodne Evrope: Nije tačno da smo vrijeđali policiju
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

„Dobio bi malo batina”

Ekipa Slobodne Evrope zatražila je pojašnjenje u vezi onemogućavanja snimanja, a policija je uzvratila traženjem ličnih dokumenata i prijetnjom prijavama, uz obrazloženje da je donesena naredba koji moraju poštovati svi.

FUP ima sasvim drugačije viđenje ponašanja policije prema ekipi Slobodne Evrope. Putem današnjeg saopćenja kažu da su, prema rezultatima interne istrage, osiguranje protesta odradili stručno i profesionalno.

Novinarka Arnautović kaže da raspolažu imenom i prezimenom policajca koji ih je vrijeđao i prijetio batinama, dodavši da je sa tim upoznat i FUP.

„Koji je mene pitao: 'Jesam li normalna?', koji mi je rekao da sam bezobrazna, koji mi je rekao da sam za njega niko i ništa (...) Također, ima kolega koji su sa istim čovjekom imali problema. Nismo jedini, nažalost”, kaže ona.

Mišljenje građana o policiji

Sedmicu prije nego je policije onemogućila rad ekipi Slobodne Evrope, Centar za sigurnosne studije (CSS) objavio je novo istraživanje na uzorku od 1.000 ispitanika, prema kojem je srozano povjerenje građana u policiju.

Za razliku od prošlogodišnjih rezultata, kada je povjerenje građana u policiju iznosilo 60 posto, ove godine je manje za 13 posto i iznosi 47 posto, što je i dobar procenat u usporedbi sa drugim institucijama.

Armin Kržalić, Centar za sigurnosne studije
Armin Kržalić, Centar za sigurnosne studije

„Najveći procenat pristalica je stava da policija najmanje djeluje kao servis građana, a najviše sredstvo za zaštitu interesa političkih partija”, kazao je Armin Kržalić iz Centra za sigurnosne studije prilikom predstavljanja istraživanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG