Linkovi

BIH: Pad povjerenja građana u policiju i nevladine organizacije


Za 13 posto manje povjerenje građana u policiju u odnosu na prošlogodišnje istraživanje

Da institucije Bosne i Hercegovine (BiH) ne uživaju povjerenje građana potvrdilo je i istraživanje koje je u četvrtak predstavio Centar za sigurnosne studije.

Najviše se ne vjeruje parlamentu (70 posto), tužilačkom i sudskom sistemu (oko 65 posto) i tržišnim inspekcijama (66 posto). Nasuprot tome, jedino je obrazovanje sa nadpolovičnim povjerenjem građana.

Istraživanje sprovedeno za 2017. godinu na uzorku od 1.000 ispitanika pokazuje da je najveći pad povjerenja doživjela policija i nevladine organizacije. U odnosu na prošlogodišnje rezultate, kada je povjerenje građana u policiju iznosilo 60 posto, ove godine je 47 posto.

Ispitani su: carina, obrazovanje, zdravstvo, sudstvo, tržišna inspekcija, policija, općina ili grad, parlament, mediji, nevladine organizacije, tužilaštvo i Agencija za borbu protiv korupcije.

Armin Kržalić: Samo trećina ispitanika vjeruje sudstvu i tužilaštvu
Armin Kržalić: Samo trećina ispitanika vjeruje sudstvu i tužilaštvu

„Zabilježen je pad u prosjeku od deset posto u svih 12 institucija koje su ispitivane”, kazao je Armin Kržalić, poptredsjednik Centra za sigurnosne studije.

Kao jedan od razloga pada povjerenja institucije, on navodi zastoj BiH na evropskom putu.

„Naravno, i svakodnevnog obračuna ljudi iz sigurnosnih institucija, pravosuđa, iz drugih institucija, Parlamenta, zakonodavne vlasti”, rekao je Kržalić.

Do pada povjerenja u rad policije došlo je u oba bosanskohercegovačka entiteta, a što je poražavajući podatak, smatraju u Centru za sigurnosne studije.

U Federaciji BiH je je taj procenat manji za osam posto, a u Republici Srpskoj za 20 posto. Policiji se najviše ne vjeruje u Posavskom i Livanjskom kantonu. „Čak 77 posto”, dodao je Kržalić.

Prema istraživanju, naglašen je stav da policija najmanje djeluje kao servis građana, a najviše kao sredstvo političkih partija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG