Linkovi

Grupa novinara zahtijeva ostavku direktora Glasa Amerike


Državni sekretar SAD Mike Pompeo u razgovoru sa direktorom Glasa Amerike Robertom Reillyjem.
Državni sekretar SAD Mike Pompeo u razgovoru sa direktorom Glasa Amerike Robertom Reillyjem.

Grupa od 26 novinara zahtijeva ostavku direktora Glasa Amerike (VOA) jer tvrde da je prekršio propis koji štiti Glas Amerike od političkih uticaja, što je kulminiralo promjenom zaduženja reporterke koja izvještava iz Bijele kuće. 

U peticiji kojom se traže ostavke direktora VOA Roberta Reillyja i njegove zamjenice Elizabeth Robbins navodi se da su prekršili kodeks Glasa Amerike time što su "dali besplatnu platformu za emitovanje" državnom sekretaru SAD Mikeu Pompeu, a onda reporterku Patsy Widakuswaru​, koja prati Bijelu kuću, smijenili sa tog zaduženja nakon što je Pompeu pokušala da postavi pitanje.

Nevladina organizacija za zaštitu uzbunjivača Projekat za odgovornu vladu (GAP), Kancelarija generalnog inspektora i Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma, saopštili su da potpisnike peticije treba smatrati uzbunjivačima koji uživaju određenu zaštitu.

Vidakuswara, koja za Glas Amerike radi od 2003. godine, potvrdila je da više ne izvještava iz Bijele kuće, a ta odluka je donijeta samo nekoliko sati pošto je Pompeu htjela da postavi pitanja u prisustvu Reillyja.

Pompeo je u svom govoru tokom gostovanja na Glasu Amerike hvalio direktora Agencije za globalne medije (krovne organizacije u kojoj je i VOA) Michaela Packa zbog promjena koje je sproveo otkako je na njenom čelu. Takođe je pohvalio i novinare Glasa Amerike koji su izvještavali sa protesta u Hong Kongu. Među njima je i Vidakuswara, koja je dobila i nagradu za to.

Pošto je održao govor, Pompeu je Reilly postavio nekoliko pitanja, među kojima nisu bila ona o aktuelnim događajima u SAD i neredima na Capitol Hillu.

To je pokušala da pita Vidakuswara, kada je Pompeo izlazio iz zgrade. Međutim, na to je reagovao Reilly i kritikovao Vidakuswaru, rekavši da nema dozvolu za postavljanje pitanja.

Na to je reagovala grupa novinara VOA zahtijevajući ostavku Reillyja i njegove zamjenice.

"Naš posao kao novinara je da tragamo za istinom, da postavljamo pitanja i onda kada su teška i nezgodna. Pošto gospodin Reilly nije ispunio dužnost, to je pokušala Patsy Widakuswara​ koja izvještava iz Bijele kuće", navodi se u dopisu grupe novinara.

Takođe se kritikuje što je "naprasno i bez obrazloženja" sa mjesta direktorice centralne informativne redakcije VOA smijenjena Yolanda Lopez i premještena na drugu poziciju. Nju je zamijenio Luis Ramirez, urednik spoljnopolitičke redakcije, koji je u Glasu Amerike 21 godinu.

Direktori VOA imaju pravo da mijenjaju zaduženja zaposlenima u skladu sa svojom procjenom.

To što je Vidakuswara sklonjena sa pozicije izvještača iz Bijele kuće, kritikovali su članovi kongresnog Odbora za spoljne poslove, republikanac iz Texasa Michael McCaul​ i demokrata iz New Yorka Gregory Meeks.

"Ironično je što je sekretar Pompeo hvalio Glas Amerike zbog borbe sa stranom propagandom, dok ga je istovremeno koristio za sopstvenu propagandu. Pompeo je novinare VOA držao kao publiku, a pitanja su bila dozvoljena samo onima koje je postavila ova administracija", piše u saopštenju Meeksa, novog predsjedavajućeg Odbora za spoljne poslove.

Podsjeća se i da je Pack već pod lupom zbog pokušaja da ukine uređivačku nezavisnost Glasa Amerike, te da odluka da se promijeni izveštač iz Bijele kuće "daje municiju autoritarnim liderima i umanjuje mogućnost Amerike da promoviše slobodu govora".

Pack je ranije negirao da se miješa u uređivačku politiku, već je rekao da pokušava da riješi dugoročne probleme - među kojima su i navodni propusti u bezbjednosnoj provjeri zaposlenih.

U intervju za podcast Epoch Timesa u decembru 2020. Pack je ispričao da želi da se pozabavi oblastima u kojima Agencija nije ispunjavala svoju misiju, kao što je objektivno izvještavanje, objašnjavanje inostranoj publici šta su američke vrijednosti i prenošenje viđenja administracije.

Pravni zastupnik Vidakusware i drugih zaposlenih u Agenciji za globalne medije i VOA, Theodore Boutrous​, optužio je Reillyja, Packa i Pompea da su "izvrnuli ruglu Prvi amandman i slobodu medija".

On je ocijenio da je promjena zaduženja Vidakusware "nezakonita i neustavna" i pozvao Reillyja da je smjesta vrati na staru poziciju.

I Steve Herman koji za VOA prati Bijelu kuću, imao je probleme otkako je Pack došao na čelo Agencije. U odvojenoj tužbi, advokati navode da su Packovi saradnici "pravili Hermanov dosije" sa namjerom da ga sklone iz Bijele kuće. U tom slučaju, sud je zabranio Packu da se direktno miješa u uređivačku politiku i da se istražuje stalno zaposlene,

Projekat za odgovornu vladu je takođe konstatovao da je promjena mjesta Vidakusware loša odluka nadležnih. Vidakuswara je prebačena u Indonežanski servis VOA. To je saznala tako što je bila u zajedničkom mailu, navodi se u saopštenju GAP.

XS
SM
MD
LG