Linkovi

Članovi Kongresa kritikovali Trumpovu administraciju zbog promjena u Glasu Amerike i drugim medijskim agencijama


FILE - Signage is seen on the Voice of America building in Washington, June 15, 2020.
FILE - Signage is seen on the Voice of America building in Washington, June 15, 2020.

Članovi Kongresa iz obje stranke rekli su u četvrtak da strahuju da su Glas Amerike i druge medijske agencije koje finansira američka vlada u opasnosti da izgube svoj kredibilitet kod inostrane publike zbog poteza novog izvršnog direktora Michaela Packa.

Pack, prvi predsjednikov kandidat imenovan za obavljanje funkcije koju je Kongres kreirao kako bi unaprijedio i modernizovao medijske emitere koje financira američka vlada, pod konstantnom je kritikom obe stranke zbog svojih postupaka od kako je preuzeo funkciju u junu.

Saslušanje u četvrtak bilo je prva prilika da članovi Kongresa javno ispitaju Packove promjene u američkoj Agenciji za globalne medije pod kojom djeluju Glas Amerike, Radio Slobodna Azija i ostali medijski emiteri koje financira američka vlada.

Pack je rekao da ne može prisustvovati zbog ranije preuzetih obaveza, uprkos tome što mu je predsjednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Eliot Engel, demokrata iz New Yorka, uputio obavezujući poziv da dođe.

"Pokazao je ogromno nepoštovanje prema ovom odboru i nadzornoj ulozi koju ima prema Agenciji za globalne medije. On nije osoba za taj posao. Treba da podnese ostavku. Ako to ne učini, predsjednik bi trebao da ga otpusti", rekao je Engel.

Publika od 350 miliona ljudi

Godišnji budžet Agencije za globalne medije je oko 800 miliona dolara čime se finansiraju programi na 62 jezika za 350 miliona ljudi širom svijeta.

Republikanski predstavnik iz Texasa Michael McCaul ocijenio je da je Packovo odsustvo pokazalo "nepoštovanje volje Kongresa". Posebno je kritikovao Packovu odluku da zamrzne 18 miliona dolara namijenjenih Fondu za otvorene tehnologije (OTF), nazivajući to veoma opasnom odlukom.

"Vjerujem da je na taj način ugrozio podršku koja je potrebna zbog nereda u Hong Kongu i Bjelorusiji. Za žaljenje je njihov tragični nedostatak podrške pokretima za slobodu i demokratiju”, rekao je McCaul u četvrtak.

Otkako je došao na čelo Agencije, Pack je otpustio direktore Radija Slobodne Evrope i Slobodne Azije, kao i Mreže za emitovanje programa na Bliskom istoku, pokušao je da smijeni odbor Fonda za otvorene tehnologije, grupe koja koristi savezne fondove za promociju tehnologija za slobodan internet, te je odbio da produži J-1 vize međunarodnim novinarima.

Agencija za globalne medije je u julu počela proces revizije J-1 viza za strane novinare koji rade u Glasu Amerike i odlučila da ih ne produži. Najmanje petoro novinara je do sada napustilo SAD.

Na saslušanju u četvrtak svjedočili su: Grunt Turner, glavni finansijski direktor Agencije za globalne medije, koji je od prošlog mjeseca na prinudnom odsustvu; Amanda Bennett, bivša direktorica Glasa Amerike, koja je dala ostavku dva dana prije dolaska Packa; Jamie Fly, bivši predsjednik Radija Slobodna Evropa, kojeg je novi direktor otpustio; Karen Kornbluh, predsjednica Upravnog odbora OTF-a; i Ryan Crocker, bivši američki ambasador i član odbora OTF-a.

Oni su svjedočili o tome kako su promjene implementirane od juna uticale na funkcionisanje medijskih agencija i dovele u opasnost urednički kredibilitet koji štiti novinare agencije od političkog uplitanja u njihovo izvještavanje.

"Veoma sam zabrinut da će nepostojanje zaštite od političkog uticaja ugroziti kompletan imidž Agencije za globalne medije", rekao je Crocker, koji je bio najviši američki diplomata u Afganistanu, Iraku, Pakistanu, Siriji, Kuvajtu i Libanonu. "Naša reputacija - da govorimo istinu - je suština našeg djelovanja kao nacije. Ovako, ne samo da su ugrožene vrijednosti koje zastupamo kao zemlja, već i nacionalna bezbjednost".

Ryan Crocker
Ryan Crocker

Svjedoci u Kongresu su rekli da ugrožavanje uredničke slobode podrazumijeva stavljanje određenih sadržaja na internet stranice, pokušaje predstavnika Agencije za globalne medije da učestvuju na uredničkim sastancima o izborima, smjena Stevena Springera koji je bio urednik standarda u Glasu Amerike, masovno otpuštanje direktora medijskih kuća pod okriljem Agencije, odluka da se ne obnove vize novinarima, a pomenuli su i Packove intervjue u kojima je rekao da je Agencija idealno mjesto "za postavljanje špijuna".

Zastupnici obje stranke i svjedoci rekli su da bi takvi komentari mogli ugroziti novinare agencije.

Turner je izrazio zabrinutost zbog rušenja kredibiliteta agencije, rekavši odboru: "Ništa u mojih 17 godina karijere nije ni blizu ovom izuzetno pogrešnom upravljanju agencijom, zloupotrebi autoriteta, kršenju zakona, koji su se dogodili otkad je Michael Pack preuzeo ulogu izvršnog direktora Agencije za globalne medije.

Pack je nekadašnji nezavisni filmski i televizijski producent i na čelu je jedne konzervativne fondacije. Svoje poteze, u intervjuima i komunikaciji sa osobljem Agencije, pravdao je time da želi da sačuva uredničku nezavisnost Agencije, te da je učini efikasnijom u postizanju njene misije. Isticao je i da su do njegovog dolaska rađeni brojni propusti.

Michael Pack
Michael Pack

Pack je, takođe, rekao da su vladine revizije otkrile ozbiljne dugogodišnje sigurnosne probleme, koje su prethodni čelnici agencije ostavili bez rješenja.

Na saslušanju na kojem je potvrđen prošlog septembra, Pack se obavezao da će štititi uredničnu nezavisnost Glasa Amerike.

"Kompletna agencija zasniva se na uvjerenju da su reporteri nezavisni, da nema političkog uticaja na izvještavanje u vijestima", rekao je Pack Senatskom odboru za spoljne odnose.

Packov dvogodišnji postupak potvrde u Senatu završio je političkom bitkom, nakon što su demokrate u Senatu tvrdile da je zloupotrijebio sredstva za svoju kompaniju koja se bavi produkcijom dokumentarnih filmova. Međutim, republikanci u Senatu isticali su njegovo iskustvo u kreiranju filmova i kao bivšeg izvršnog direktora za medije.

„Slabi postupci provjere”

U četvrtak je republikanski predstavnik Scott Perry iz Pennsylvanije branio Packove postupke, ukazujući na nedavno objavljen izvještaj Kancelarije za upravljanje osobljem (OPM) kojim je utvrđeno da je 40 posto osoblja agencije nepropisno provjereno u posljednjih 10 godina.

"Reforme koje je preduzeo gospodin Pack podliježu značajnoj mjeri javnog nadzora, kao što bi i trebale", rekao je Perry. "Ali loše procedure provjera u Agenciji tokom posljednjeg desetljeća i dalje prijete američkoj nacionalnoj sigurnosti, a u potpunosti su krivi oni koji su loše upravljali postupkom."

Perry je, takođe, kritikovao praksu OTF-a, koja, kako je rekao, predstavlja sigurnosne rizike i zloupotrebu državnih sredstava.

Kornbluh je osporila Perryjeve komentare.

"Vjerujem da je kongresmen pogrešno informisan", rekla je. "Sigurnosne tvrdnje jednostavno nisu istinite."

Kornbluh je rekla da je zamrzavanje financiranja prouzrokovalo zaustavljanje 49 od 60 programa OTF-a, koji se bave slobodom interneta.

Nekoliko članova odbora ispitivalo je svjedoke o uticaju Packovih komentara o špijunima unutar agencije.

"To što je gospodin Pack iznio, bez dokaza, je kleveta, zaista, ako bi ti novinari pokušali da se zaposle negdje u drugoj državi, to bi moglo ugroziti ne samo njihovu sigurnost, nego i njihov život", rekao je demokratski predstavnik Joaquin Castro iz Teksasa.

Ko će im vjerovati?

"Kada neko iz vlade Sjedinjenih Država označi novinare kao špijune, ko će im vjerovati u drugoj zemlji? Ko će ih zaposliti negdje drugdje? Taj se čovjek ponašao nevjerojatno nepromišljeno, pa čak i samo zbog toga, trebao bi biti otpušten s posla", rekao je Castro.

Fly je dao preporuke za načine obuzdavanja ovlasti izvršnog direktora, predlažući Kongresu da donese novi međunarodni zakon o emiterima kako bi razjasnio ulogu medija i publici najbolje objasnio američku spoljnu politiku.

Članovi Kongresa obećali su da će nastaviti nadzor Agencije, čak i dok se Kongres bavi brojnim drugim pitanjima koja su u vezi s predstojećim izborima i pandemijom.

Jessica Jerreat doprinijela je ovom izvještaju

XS
SM
MD
LG