Linkovi

Novi američki ambasador u BiH predao akreditive Željku Komšiću


Michael Murphy je predao svoje akreditive ambasadora SAD-a predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću.
Michael Murphy je predao svoje akreditive ambasadora SAD-a predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

Novi američki ambasador u BiH Michael Murphy predao je u srijedu akreditive predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

Američka ambasada u BiH na Facebook profilu prenosi izjavu Muprhyja tokom predaje akreditiva u Predsjedništvu.

"Sretan sam što ću voditi poslove moje vlade fokusirane na podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH. Sjedinjene Države nastaviće raditi sa Vašom zemljom na tome da ona bude čvrsto usidrena u evroatlantsku zajednicu država. Sjedinjene Države podržavaju očekivanja i želje svih građana BiH da njihovi izabrani lideri – na svim nivoima – rade na tome da obezbijede efikasniju, transparentniju i odgovorniju vlast, kao i kvalitetnije ekonomske prilike. Sjedinjene Države takođe podržavaju očekivanja građana u Vašoj zemlji da njihovi lideri svoje vrijeme i energiju usmjere na izgradnju svjetlije političke i ekonomske budućnosti BiH, uključujući promociju trajnog mira i istinskog pomirenja. Biće mi zadovoljstvo raditi s Vama i Vašim kolegama u Predsjedništvu, kao i sa svim liderima u BiH na promociji reformi koje su ključne da bi BiH ostvarila svoj veliki potencijal."

Dan ranije, Murphy je kopije akreditiva predao načelniku Odjela za diplomatski protokol Ministarstva spoljnih poslova BiH Mirsadu Bešiću.

Murphy u Sarajevo stigao u petak, 18. februara. Radi se o iskusnom diplomati sa 29-godišnjim iskustvom, koji na poziciji ambasadora mijenja Erica Nelsona, koji je na toj poziciji bio od 2019. godine.

Portfolio novog ambasadora SAD-a u BiH uključuje europsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, navodi se u biografiji objavljenoj na stranici State Departmenta.

Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine, gdje je služio kao zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Prištini, bio je i u BiH. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u Ambasadi SAD-a.

Američki predsjednik Joe Biden je u julu 2021. predložio Murphyja za ovu poziciju, a Senat SAD-a ga je potvrdio. Prije angažmana u BiH, radio je kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za europska i euroazijska pitanja.

Tokom saslušanja kandidata za ambasadore pred Odborom za spoljne poslove Senata SAD u oktobru prošle godine, Murphy je obećao provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma te osiguranje teritorijalnog integriteta BiH.

Rekao je da su njegovi fokusi rada u BiH ustavne reforme, reforme u vladavini prava, ekonomija i euroatlantske integracije. Podržao je i korištenje novih sankcija koje je tada najavio predsjednik Biden.

XS
SM
MD
LG