Linkovi

Novi ambasador SAD stigao u BiH


Michael Murphy tokom saslušanja u Senatu, 5. oktobar 2021.
Michael Murphy tokom saslušanja u Senatu, 5. oktobar 2021.

Michael Murphy, novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, stigao je u Sarajevo u petak, 18. februara. Iz Ambasade SAD na Twitteru su objavili fotografiju novog ambasadora nakon njegovog slijetanja na Aerodrom u Sarajevu.

Uz objavu, najavljeno je da će Murphy svoje akreditive službeno predati predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću u srijedu, 23. februara.

Američki predsjednik Joe Biden je početkom jula 2021. izabrao Michaela Murphyja kao novog ambasadora, a Senat SAD-a ga je potvrdio.

Murphy ima 29-godišnje iskustvo, a radio je kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja.

Njegov portfolio uključuje evropsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, stoji u biografiji objavljenoj na stranici State Departmenta.

Tokom saslušanja kandidata za ambasadore pred Komitetom za vanjske poslove Senata SAD, u oktobru prošle godine, Murphy je obećao provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te osiguranje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Rekao je da su njegovi fokusi rada u BiH ustavne reforme, reforme u vladavini prava, ekonomija i euroatlantske integracije. Podržao je i korištenje novih sankcija koje je tada najavio predsjednik Joe Biden.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jedan je od onih čije se ime od početka januara nalazi na proširenoj listi sankcija SAD zbog korupcije i destabilizacije u BiH.

"One podrazumijevaju da će etnonacionalisti koji nisu voljni provesti reforme platiti 'visoku cijenu' zbog štete koju nanose interesima Amerike i građana Bosne i Hercegovine", dodao je Murphy.

Zaključio je da su njegovi fokusi rada u BiH ustavne reforme, reforme u vladavini prava, ekonomija i euroatlantske integracije.

Govorio je i o uticaju Rusije u BiH.

"Rusija, s druge strane, ima drugačiju viziju BiH nego SAD. Ona predstavlja viziju propale države sa tenzijama koje ne jenjavaju. Moramo se boriti protiv ovog malignog uticaja. Kina ima opet drugačiji pristup, ona svoju priliku vidi u korupciji koja je sveprisutna u zemlji. Mi moramo svoju priliku vidjeti u borbi protiv te korupcije", kazao je Murphy.

Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine, gdje je služio kao zamjenik šefa misije u Ambasadi u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u Ambasadi SAD-a. Trenutno ima diplomatski čin ministra savjetnika.

Na funkciji ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini naslijedio je Erica Nelsona, koji je na tu poziciju imenovan 2019. godine u eri vladavine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG