Linkovi

New York Times: Ruski general znao za Prigožinov plan za pobunu


General Sergej Surovikin
General Sergej Surovikin

General Sergej Surovikin, zamjenik komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, unaprijed je znao da šef plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv moskovskih odbrambenih zvaničnika, objavio je New York Times.

List se poziva na američke zvaničnike koji imaju obavještajne podatke u vezi sa tim, i piše da oni pokušavaju da saznaju da li je Surovikin, nekadašnji komandant u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinovih akcija.

Šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin je u utorak odletio u Bjelorusiju gdje je u egzilu, nakon što je okončana kratka pobuna Wagnerovaca za vikend.

New York Times je izvijestio da su američki zvaničnici rekli da postoje pokazatelji da su i drugi ruski generali možda podržavali Prigožina.

Reuters nije mogao nezavisno da provjeri ove navode. Ni Pentagon ni Kremlj ih nisu komentarisali.

Surovikin, kojeg su ruski mediji prozvali „general Armagedon”, bio je zadužen za operacije u Ukrajini.

Ali, u januaru ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao je načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova da nadgleda ratne akcije, a Surovikin je ostao njegov zamjenik.

Prigožin je i prije pobune oštro kritikovao Šojgua i Gerasimova, optužujući ih za ratne neuspjehe i nedostatak podrške borcima Wagnera.

U subotu ujutru, Prigožin i borci Wagnera krenuli su iz Rostova na Donu, sa juga Rusije, ka Moskvi u takozvani „marš za pravdu”.

Surovikin je pozvao grupu Wagner da odustane od protivljenja vojnom rukovodstvu i vrati se u svoje baze.

Marš Wagnerovaca prekinut je u subotu na oko 200 kilometara od Moskve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da su se građani i vojska zajedno suprotstavili pobunjenim plaćenicima.

Vlasti u Rusiji su saopštile da neće krivično goniti pripadnike Wagnera koji su učestvovali u pobuni, što je bio jedan od uslova za prekidanje pobune.

Putin je rekao da će ispoštovati obećanje da će Wagnerovcima biti dozvoljeno da se presele u Bjelorusiju ako to žele, potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane ili se jednostavno vrate porodicama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG