Linkovi

Prigožin počinje egzil u Bjelorusiji


Jevgenij Prigožin u Moskvi aprila 2023. (Foto: REUTERS/Yulia Morozova)
Jevgenij Prigožin u Moskvi aprila 2023. (Foto: REUTERS/Yulia Morozova)

Lider ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin doputovao je u utorak u Bjelorusiju u okviru sporazuma kojim je okončanja kratkotrajna pobuna njegovih boraca, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio svoje oružane snage zato što su spriječile građanski rat.

Avion, u kojem se vjeruje da je bio Prigožin, napustio je ruski grad Rostov rano u utorak i sletio u Bjelorusiju, pokazali su podaci stranice za praćenje letova.

"Vidim da je Prigožin već u avionu. Da, zaista je u Bjelorusiji danas", rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, a prenosi državna novinska agencija BELTA.

U Moskvi, Putin je pokušao da učvrsti svoju vlast nakon pobune koju je Prigožin predvodio u znak protesta zbog načina na koji ruska vojska vodi rat u Ukrajini.

Napredovanje Wagnerovaca obustavljeno je u subotu pošto su se, prema tvrdnjama njihovog šefa, na povlačenje odlučili kada su bili nadomak ruske prijestolnice Moskve.

Tamošnje vlasti odustale su od krivičnog gonjenja pripadnika Wagnera, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA, prenosi Reuters – što se pominjao kao jedan od uslova dogovora dvije strane za okončanje krize.

Prigožin, bivši Putinov saveznik čiji su plaćenici bili učesnici bitaka na ukrajinskog teritoriji u kojima su trpjeli teške gubitke – ranije je izjavio da u Bjelorusiju odlazi na poziv predsjednika te zemlje Aleksandra Lukašenka.

Detalji njegovog odlaska nisu poznati, kao ni to gdje se nalazio posljednja tri dana od okončanja pobune jediinice Wagner. Lukašenko je izjavio da je u telefonskom pozivu uvjerio Prigožina da prekine pobunu boraca Wagner grupe.

Prema poznatim detaljima sporazuma, Prigožin je odustao od ulaska u Moskvu u zamjenu za vid egzila u Bjelorusiji.

Pripadnici njegove paravojne formacije također su pomilovani i imali su izbor da mu se pridruže u Bjelorusiji, postanu dio ruskih oružanih snaga, ili odu svojim domovima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG