Linkovi

SAD uvele sankcije kompanijama za koje sumnja da finansiraju Wagner grupu


Majica sa logom Wagner grupe u Moskvi (Foto: Alexander NEMENOV / AFP)
Majica sa logom Wagner grupe u Moskvi (Foto: Alexander NEMENOV / AFP)

Sjedinjene Države u utorak su uvele sankcije kompanijama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Centralnoafričkoj Republici i Rusiji, koje je optužila da se bave nelegalnom trgovinom zlatom da bi finansirale rusku plaćeničku Wagner grupu.

Američki Sekretarijat za pravosuđe je u saopštenju naveo da je sankcionisao četiri kompanije povezane sa Wagner grupom i njenim vođom Jevgenijem Prigožinom, i da su nelegalnom trgovinom zlatom finansira održavanje i povećanje plaćeničkih oružanih snaga, uključujući u Ukrajini i Africi.

"Wagner grupa finansira svoje brutalne operacijem dijelom i eksploatacijom prirodnih resursa u zemljama kao što su Centralnoafrička republika i Mali. Sjedinjene Države će nastaviti da sankcionišu izvore prihoda Wagner grupe da bi suzbile njeno širenje i nasilje u Africi, Ukrajini i bilo gdje drugdje", naveo je u saopštenju podsekretar za terorizam i finansijske obavještajne podatke Brian Nelson.

Iz američkog State Departmenta je saopšteno da potezi protiv Wagnera nisu povezani sa pobunom prošlog vikenda.

Wagnerovci se bore u Libiji, Siriji, Centralnoafričkoj Republici, Maliju i drugim zemljama, a vodili su i najkrvavije bitke u ratu u Ukrajini. Wagner grupa je osnovana 2014. godine nakon ruske aneksije ukrajinskog poluostvra Krim i podrške proruskim separatistima u ukrajinskom istočnom regionu Donbas.

Sankcije su uvedene kompanijama "Midas Resources SARLU" i "Diamville SAU" sa sjedištem u Centralnoafričkoj republici, zatim preduzeću "Industrial Resources General Trading" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i ruskoj kompaniji "Limited Liability Company DM"

Washington je također uveo sankcije Andreju Nikolajeviču Ivanovu, ruskom državljaninu kojeg SAD optužuju da je jedan od direktora u Wagner grupi i da blisko sarađuje sa zvaničnicima u Maliju na ugovorima o oružju, rudarstvu i drugim aktivnostima Wagnera u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG