Linkovi

Netanyahu raspustio ratni kabinet


Benjamin Netanyahu lijevo, i Benny Gantz čija je ostavka u ratnom kabinetu pokrenula njegov raspad.
Benjamin Netanyahu lijevo, i Benny Gantz čija je ostavka u ratnom kabinetu pokrenula njegov raspad.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu raspustio je šestočlanu ratnu vladu, rekao je izraelski zvaničnik u ponedjeljak, što je naširoko očekivan potez koji je uslijedio nakon odlaska iz vlade centrističkog bivšeg generala Bennyja Gantza.

Očekuje se da će Netanyahu sada održati konsultacije o ratu u Gazi s malom grupom ministara, uključujući ministra odbrane Yoava Gallanta i ministra za strateška pitanja Rona Dermera koji su bili u ratnom kabinetu.

Premijer se suočio sa zahtjevima nacionalističko-vjerskih partnera u njegovoj koaliciji, ministra financija Bezalela Smotricha i ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira, da budu uključeni u ratnu vladu, što je potez koji bi pojačao napetosti s međunarodnim partnerima, uključujući Sjedinjene države.

Forum je formiran nakon što se Gantz pridružio Netanyahuu u vladi nacionalnog jedinstva na početku rata u oktobru, a uključivao je i Gantzovog partnera Gadija Eisenkota i Aryeha Derija, šefa vjerske stranke Shas, kao posmatrače.

Gantz i Eisenkot su obojica napustili vladu prošle sedmice zbog, kako su rekli, Netanyahuovog neuspjeha da formira strategiju za rat u Gazi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG