Linkovi

Izraelski sud produžio zabranu rada Al Jazeere


Pogled na glavnu centrau katarskog emitera Al Jazeera u glavnom gradu zemlje, Dohi, 6. maja 2024.
Pogled na glavnu centrau katarskog emitera Al Jazeera u glavnom gradu zemlje, Dohi, 6. maja 2024.

Izraelski sud je potvrdio i produžio za 35 dana vladinu odluku da zatvori katarski televizijski kanal Al Jazeera, saopštilo je u petak Ministarstvo pravde.

Al Jazeeri, koja emituje program na arapskom i engleskom jeziku, prekinuto je emitovanje u Izraelu prema prvobitnoj naredbi na 45 dana početkom prošlog mjeseca.

Vlada premijera Benjamina Netanyahua ima dugogodišnje nesuglasice sa Al Jazeerom koje su se pogoršale od početka rata u Gazi u oktobru.

"Okružni sud u Tel Avivu potvrdio je instrukcije ministra komunikacija da zaustavi emitovanje kanala Al Jazeere, zatvori njene urede u Izraelu, blokira pristup njenim web stranicama i zaplijeni opremu", saopštilo je Ministarstvo pravde.

Naredba, izdata u četvrtak nakon zahtjeva tužioca za njeno potvrđivanje i produženje, bila je na dodatnih 35 dana, saopštilo je Ministarstvo na svom sajtu.

Gašenje ne utiče na emitovanje sa Zapadne obale koju okupiraju Izraelci ili iz Pojasa Gaze, odakle Al Jazeera i dalje prati izraelski rat sa palestinskim ekstremističkim pokretom Hamas.

Parlament je u aprilu usvojio zakon o bezbjednosti koji mu omogućava da zabrani emitovanje stranih medija u Izraelu zbog podrivanja bezbjednosti.

Vlada je 5. maja odobrila odluku o zabrani emitovanja Al Jazeere u Izraelu i zatvaranju njenih kancelarija na 45 dana.

Ali 9. juna vrhovni sud je, odgovarajući na peticiju Udruženja za građanska prava u Izraelu, proslijedio slučaj okružnom sudu u Tel Avivu.

Vlada je tada zatražila od tog suda da potvrdi zabranu na 45 dana. Sudija je odobrio 35-dnevnu zabranu, navodeći pravne nedostatke.

Ministar komunikacija Shlomo Karhi reagovao je u saopštenju, nazvavši Al Jazeeru"glasnikom terorizma u službi Hamasa".

"Iz apsurdnih pravnih razloga, prinuđeni smo (da tražimo) njihovo zatvaranje u Izraelu svakih 45 dana. Nastavićemo da činimo sve što je potrebno da očistimo region od terorizma i podsticanja na nasilje", dodao je on.

Izrael je u januaru rekao da su novinar Jazeere i honorarac ubijeni u vazdušnom napadu u Gazi bili "teroristički operativci".

Sljedećeg mjeseca, još jedan novinar kanala koji je ranjen u odvojenom napadu optužen je da je bio "zamjenik komandira čete" u Hamasu.

Al Jazeera je demantovala optužbe.

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) pozvala je na poništavanje zabrane. Zabrani su se usprotivile i Ujedinjene nacije, SAD i Njemačka.

Izrael je rangiran na 101. od 180 mjesta u Svjetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica 2024.

Sud u Tel Avivu je saopštio da je sloboda izražavanja "posebno važna u vremenima rata. Međutim, kada postoji značajno narušavanje bezbjednosti države, prioritet se daje ovom drugom razmatranju".

XS
SM
MD
LG