Linkovi

Izrael provodi ograničenu, dnevnu pauzu ofanzive na jug Gaze


Palestinci klanjaju Kurban-bajram pored ruševina džamije Al-Rahma uništene izraelskim zračnim napadima, usred sukoba između Izraela i Hamasa, u Khan Younisu, u južnom pojasu Gaze, 16. juna 2024.
Palestinci klanjaju Kurban-bajram pored ruševina džamije Al-Rahma uništene izraelskim zračnim napadima, usred sukoba između Izraela i Hamasa, u Khan Younisu, u južnom pojasu Gaze, 16. juna 2024.

Izrael je u nedjelju saopćio da počinje dnevnu 11- satnu "taktičku pauzu" u svom bombardiranju Hamasovih militanata u južnoj Gazi kako bi omogućio povećanu isporuku humanitarne pomoći do izgladnjelih Palestinaca.

Rečeno je da će se pauza u njenoj ofanzivi u južnoj Gazi nastaviti u bliskoj budućnosti i omogućiti kamionima pomoći da stignu do prijelaza Kerem Shalom pod kontrolom Izraela, glavne ulazne tačke za dolaznu pomoć. Kamioni bi tada mogli bezbjedno da putuju do obližnjeg autoputa kako bi isporučili hranu i medicinske potrepštine u druge dijelove Gaze.

"Taktička pauza" koju je najavila vojska odnosi se na oko 12 kilometara puta u oblasti Rafa, ali je daleko od potpunog prekida vatre u Gazi koji međunarodna zajednica, uključujući najvećeg saveznika Izraela, Sjedinjene Države, zagovara Izraelu i Hamas usvojiti. Predloženi širi prekid vatre zaustavio bi borbe širom Gaze na šest sedmica i pozivao se na oslobađanje još talaca koje drži Hamas u zamjenu za Palestince koje je Izrael zatvorio.

Ali nije bilo znakova pomaka u zaustavljenim pregovorima o prekidu vatre.

Kao još jedan znak da će se borbe nastaviti, vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavila je u nedjelju da produžava do 15. augusta, period u kojem će financirati hotele i pansione za stanovnike evakuirane iz južnih izraelskih pograničnih gradova u blizini Gaze.

Ograničeni zastoj u borbi, ako se održi, mogao bi pomoći u rješavanju nekih ogromnih potreba Palestinaca koje su se još više povećale posljednjih sedmica s izraelskim upadom u Rafah.

Izrael je rekao da će ruta iz južne Gaze povećati protok pomoći u druge dijelove Gaze, uključujući Khan Younis, improvizirani šatorski kamp Muwasi i središnju Gazu. Teško pogođena sjeverna Gaza, koja je bila rana meta u ratu, sada u svom devetom mjesecu, opslužuje se robom koja ulazi sa prijelaza na sjeveru.

Vojska je saopštila da je pauza u nedjelju, koja je počela kada sy muslimani u Gazi i drugdje počeli obilježavati veliki praznik Kurban-bajram, nastala nakon razgovora s Ujedinjenim narodima i međunarodnim agencijama za pomoć.

Priliv pomoći u južnoj Gazi je opao baš kada su rasle humanitarne potrebe. Više od milion Palestinaca, od kojih su mnogi već bili raseljeni, pobjeglo je iz Rafe nakon invazije, naguravši se u druge dijelove južne i centralne Gaze. Većina sada čami u oronulim šatorskim kampovima, koristeći rovove kao zahode, sa otvorenom kanalizacijom na ulicama.

Potreba za većom pomoći u Gazi je kritična, kažu zvaničnici Ujedinjenih naroda. Od 6. maja do 6. juna, Ujedinjene nacije su primale u prosjeku 68 kamiona pomoći dnevno, prema podacima iz humanitarnog ureda UN-a. To je manje sa 168 dnevno u aprilu i daleko ispod 500 kamiona dnevno za koje grupe za pomoć kažu da je potrebno.

Novi aranžman ima za cilj da smanji potrebu za koordinacijom isporuka obezbeđivanjem neprekidnog 11-satnog prozora svakog dana za kamione da ulaze i izlaze iz prelaza.

Ali nije odmah bilo jasno da li će vojska obezbijediti zaštitu kamiona pomoći dok se kreću autoputem.

UN je pozdravio ograničenu izraelsku pauzu u borbama i rekao da se nada da će "ovo dovesti do daljih konkretnih mjera Izraela za rješavanje dugotrajnih pitanja koja sprečavaju smislen humanitarni odgovor u Gazi".

Palestinski dječak čeka svoju porciju pomoći u hrani uoči predstojećeg praznika Kurban-bajrama u Jerusalemu, 15. juna 2024.
Palestinski dječak čeka svoju porciju pomoći u hrani uoči predstojećeg praznika Kurban-bajrama u Jerusalemu, 15. juna 2024.

Ali ograničeni prekid borbi napali su ultranacionalisti u Netanyahuovoj vladi, koji se protive zaustavljanju rata. Vojska je saopštila da se borbe ne zaustavljaju u ostatku južne Gaze.

Izrael je u nedjelju objavio imena 11 vojnika ubijenih u nedavnim napadima u Gazi, uključujući i jednog koji je preminuo od rana zadobivenih u napadu prošle sedmice. Dakle, broj poginulih vojnika otkako je Izrael započeo svoju kopnenu invaziju na Gazu prošle godine iznosi 308.

Hamas je ubio 1.200 ljudi tokom terorističkog napada na Izrael 7. oktobra i uzeo 250 talaca, kažu izraelske vlasti. Zdravstveni zvaničnici u Gazi koju vodi Hamas kažu da je više od 37.000 Palestinaca ubijeno u ratu, što je broj žrtava koji uključuje i civile i borce.

Neki materijali u ovom izvještaju došli su od Reutersa, agencije France-Presse i Associated Pressa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG