Linkovi

Član izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz podnosi ostavku


Benny Gantz
Benny Gantz

Izraelski ministar Benny Gantz objavio je 9. juna da podnosi ostavku i napušta ratnu vladu premijera Benjamina Netanyahua.

Gantz, lider centrističke stranke Nacionalna unija, član je izraelskog ratnog kabineta uspostavljenog nakon što je 7. oktobra prošle godine Hamas, grupa koju Sjedinjene Države i Evropska Unija smatraju terorističkom, napao Izrael.

"Netanyahu nas sprječava da napredujemo prema istinskoj pobjedi. Zato danas napuštamo ratnu vladu, teška srca, ali samouvjereni", rekao je Gantz na konferenciji za novinare.

Netanyahu je objavio kratko saopćenje kojim poziva Gantza da "ne napušta frontu", ali je istaknuo da njegov odlazak neće ugroziti parlamentarnu većinu.

Vladajuća desna koalicija ima 64 od 120 mjesta u Knesetu.

Gantz je u subotu zaprijetio da će podnijeti ostavku u vladi ako ona ne usvoji novi ratni plan za operacije u Pojasu Gaze, u roku od tri sedmice, do 8. juna.

Plan uključuje povratak talaca, okončanje vladavine Hamasa, demilitarizaciju Pojasa Gaze i uspostavljanje međunarodne administracije za civilna pitanja kao i napore za normalizaciju odnosa sa Saudijskom Arabijom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG