Linkovi

Strpljenje senatora, zbog mađarskog odlaganja prijema Švedske u NATO, "na izmaku"


Dvostranačka grupa američkih senatora poziva Mađarsku da odmah ratifikuje zahtjev Švedske za pridruživanje NATO-u , rekavši da je strpljenje s tom srednjoevropskom zemljom "na kraju" jer nastavlja odlagati svoje odobrenje za nordijsku naciju.

Mađarska je jedina zemlja u vojnom savezu od 31 zemlje koja još nije podržala kandidaturu Švedske za članstvo, a frustracija je porasla unutar NATO-a jer je Budimpešta u više od godinu dana više puta odlagala glasanje o ratifikaciji.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj u četvrtak, američki senatori Jeanne Shaheen, demokrata iz New Hampshirea, i Thom Tillis, republikanac iz Sjeverne Karoline, pozvali su mađarskog premijera Viktora Orbana da „bez daljeg odlaganja unaprijedi protokole o pristupanju Švedske NATO-u“ i naveli da se nastavlja obustavljanje procesa štetilo bi odnosima Budimpešte sa saveznicima.

„Uprkos svojim brojnim prethodnim javnim obavezama, Mađarska je posljednja preostala članica NATO-a koja nije ratifikovala kandidaturu Švedske, a i vrijeme i strpljenje su iscrpljeni. Nedjelovanje Mađarske rizikuje nepovratnu štetu njenim odnosima sa Sjedinjenim Državama i NATO-om”, napisali su senatori.

Orban, nepokolebljivi nacionalista koji predvodi Mađarsku od 2010. godine, dugo je obećavao da njegova zemlja neće biti posljednja članica NATO-a koja će odobriti zahtjev Švedske. Ali kako je turski parlament u januaru izglasao podršku kandidaturi Stokholma, pažnja je prebačena na Budimpeštu jer članice NATO-a nastoje da prošire alijansu usljed invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu .

Glasanje o protokolima za pristupanje Švedske NATO-u još se nije pojavilo na dnevnom redu mađarskog parlamenta, a malo je vjerovatno da će se to pitanje naći pred poslanicima barem do kraja februara, kada se parlament ponovo sastaje.

U odvojenoj izjavi, američki senator Ben Cardin, demokrata iz Marylanda i predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove Senata, istaknuo je mogućnost uvođenja sankcija Mađarskoj zbog njenog ponašanja i nazvao Orbana "najnepouzdanijim članom NATO-a".

Kardin je rekao da bi Bidenova administracija trebalo da ispita da li Mađarska treba da nastavi da učestvuje u američkom programu ukidanja viza, koji omogućava vlasnicima pasoša iz 41 zemlje da uđu u Sjedinjene Američke Države radi biznisa ili turizma bez vize do 90 dana.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG