Linkovi

Devedeset hiljada NATO vojnika u najvećim vojnim vježbama od Hladnog rata


90.000 vojnika NATO-a učestvuje u najvećim vježbama od hladnog rata
90.000 vojnika NATO-a učestvuje u najvećim vježbama od hladnog rata

NATO je započeo najveće vojne vježbe od Hladnog rata, sa desetinama hiljada vojnika koji će se kretati po Evropi u narednim mjesecima i demonstrirati silu - sa ciljem da upozore Rusiju.

Skoro dvije godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, sukob se pretvorio u rat iscrpljivanja i NATO se prilagođava opasnosti iz Moskve. Savez je prošle nedelje pokrenuo Steadfest Defender 24, svoje najveće vojne vježbe od Hladnog rata.

Tokom narednih mjeseci, oko 90 hiljada vojnika NATO-a učestvovaće u nizu vježbi širom Evrope, kao što su bile one u Rumuniji 2023. godine.

Uključeno je 50 mornaričkih brodova, 80 aviona i preko hiljadu borbenih vozila.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, pozvao je saveznike da "učine sve da osiguraju spremnost i pripremljenost, kao i snage da uklonimo svaku mogućnost za pogrešan proračun ili nesporazum u Moskvi o našoj spremnosti da zaštitimo svaki djelić teritorije NATO-a.”

Logistički izazov kretanja vojnika i opreme je ključni dio vježbi.

“Kako da stignu tamo? I kako da stignu brzo? Zato što je rat u Ukrajini pokazao da biti prespor znači da dio vaše teritorije može biti okupiran i mora biti ponovo osvojen", ocijenila je Liana Fix iz Savjeta za međunarodne odnose.

Švedska, koja se nada pridruživanju savezu narednih mjeseci, takođe će učestvovati.

To je najveća vježba NATO-a od Rifordžera 80-ih godina prošlog vijeka.

Međutim, dok NATO pokazuje svoje mišiće, Ukrajini ponestaje municija, jer pakete vojne pomoći u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji i dalje blokiraju unutrašnje političke razmirice.

“Narativ iz Ukrajine je da Ukrajina brani NATO. I to je dobra priča ako se prati logika da Ukrajina zapravo slabi rusku vojsku, da je oslabila rusku vojsku i da umanjuje vojnu prijetnju koju Rusija predstavlja za NATO. Tako da, iz perspektive Ukrajine, to djeluje kao trenutak usamljenosti – posmatrati te vejžbe NATO-a", kaže Fix.

NATO je prošle nedelje potpisao ugovor za 220 hiljada komada artiljerijske municije za popunjavanje zaliha članica koje su iscrpljene snabdijevanjem Ukrajine, ali će biti potrebne dvije do tri godine da ta municija bude isporučena.

XS
SM
MD
LG