Linkovi

Turska konačno odobrila kandidaturu Švedske za članstvo u NATO


Turski zastupnici tokom rasprave o kandidaturi Švedske za pridruživanje NATO-u u turskom parlamentu u Ankari, Turska, utorak, 23. januar 2024.
Turski zastupnici tokom rasprave o kandidaturi Švedske za pridruživanje NATO-u u turskom parlamentu u Ankari, Turska, utorak, 23. januar 2024.

Turski parlament ratifikovao je u utorak kandidaturu Švedske za članstvo u NATO, otklanjajući najveću preostalu prepreku proširenju zapadnog vojnog saveza nakon 20 mjeseci odlaganja.

Generalna skupština Turske, u kojoj vladajući savez predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ima većinu, glasala je za odobrenje aplikacije koju je Švedska prvi put podnijela 2022. za jačanje svoje sigurnosti kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu u punom obimu.

Kada su Švedska i Finska te godine zatražile da se pridruže NATO-u, Turska je iznenadila neke članice ulažući prigovore na ono što je rekla da dvije zemlje štite grupe koje smatra teroristima.

Podržala je članstvo Finske u aprilu prošle godine, ali je, zajedno sa Mađarskom, natjerala Švedsku da čeka.

"Podržavamo proširenje NATO-a kako bi se poboljšali napori alijanse u odvraćanju... Nadamo se da će stav Finske i Švedske prema borbi protiv terorizma predstavljati primjer za naše ostale saveznike", izjavio je Fuat Oktay, šef parlamentarne komisije za vanjske poslove i član vladajuće AK Partije.

Kao odgovor, Stockholm je predstavio novi antiteroristički zakon koji čini članstvo u terorističkoj organizaciji nezakonitim. Švedska, Finska, Kanada i Holandija također su preduzele korake da olabave tursku politiku izvoza oružja.

Erdogan, koji je poslao kandidaturu Švedske na odobravanje parlamentu u oktobru 2023, povezao je ratifikaciju Švedske i sa američkim odobrenjem prodaje borbenih aviona F-16 Turskoj.

Bijela kuća podržava prodaju, iako nema jasnog vremenskog okvira za Kongres SAD da to odobri, dok u Kongresu postoji i protivljenje tome upravo zbog usporavanja širenja NATO-a i stanja ljudskih prava u Turskoj.

Očekuje se da će Erdogan u roku od nekoliko dana potpisati zakon, ostavljajući Mađarsku - čiji je premijer Viktor Orban u prijateljskim odnosima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom - kao jedinu članicu koja nije odobrila pristupanje Švedske.

Orban je ranije u utorak rekao da je pozvao svog švedskog kolegu u posjetu kako bi pregovarali o pridruživanju njegove zemlje bloku. Mađarski parlament je na pauzi do sredine februara.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je za švedsku novinsku agenciju TT da nema razloga "za pregovore u trenutnoj situaciji, ali... možemo voditi dijalog i nastaviti raspravljati o pitanjima".

Turska i Mađarska imaju bolje odnose s Rusijom od ostalih članica Sjevernoatlantskog pakta pod vodstvom SAD-a.

Dok se protivi ruskoj invaziji na Ukrajinu, Turska je kritizirala sankcije Zapada Moskvi. Sa svoje strane, Rusija je upozorila da će odgovoriti ako NATO ojača vojnu infrastrukturu u dvije nordijske države.

Švedska, čija je kandidatura za članstvo označila historijski pomak od nesvrstane sigurnosne politike, poboljšala bi odbranu NATO-a u regionu Baltičkog mora, okrenutom prema Rusiji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG