Linkovi

Nakon višemjesečnih borbi Rusija blizu opkoljavanja ukrajinskog Bakhmuta


Bakhmut
Bakhmut

Ruska artiljerija zasula je u petak posljednje rute iz Bakhmuta, s ciljem da se završi opkoljavanje ukrajinskog grada i da se Moskva približi svojoj prvoj velikoj pobjedi u pola godine nakon najkrvavije bitke u ratu.

Šef ruske privatne vojske Wagner rekao je da je grad, koji je uništen u ruševinama u više od sedam mjeseci napada Rusije, skoro potpuno okružen sa samo jednim putem koji je još otvoren za ukrajinske trupe.

Reuters je primijetio intenzivno rusko granatiranje ruta koje vode zapadno od Bakhmuta, očigledan pokušaj blokiranja pristupa ukrajinskim snagama u i iz grada. Most u susjednom gradu Khromove oštećen je ruskim tenkovskim granatiranjem.

Ukrajinski vojnici su radili na popravci oštećenih puteva, a više vojnika je krenulo prema liniji fronta u znak da Ukrajina još nije spremna da se odrekne grada. Na zapadu, Ukrajinci su kopali nove rovove za odbrambene položaje.

Ruska državna novinska agencija RIA objavila je video na kojem se vidi kako su Wagnerovi borci hodali pored oštećenog industrijskog objekta. Čuje se da jedan borac kaže da ukrajinska vojska uništava infrastrukturu u naseljima u blizini Bakhmuta kako bi spriječila rusko opkoljavanje.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga, Oleksandr Syrskyi, posjetio je u petak Bakhmut radi brifinga s lokalnim komandantima o tome kako povećati odbrambeni kapacitet snaga na liniji fronta.

Denys Yaroslavskyi, komandant jedinice ukrajinske vojske u Bakhmutu, rekao je za Espreso TV da je dijelovima nekih jedinica naređeno da se rotiraju na sigurnije položaje, opisujući situaciju od jutra kao "klanicu na obje strane".

Ruska pobjeda u Bakhmutu, sa predratnim stanovništvom od oko 70.000, donijela bi im prvu veliku nagradu u skupoj zimskoj ofanzivi, nakon što je prošle godine pozvala stotine hiljada rezervista. Rusija kaže da bi to bila odskočna daska za završetak zauzimanja industrijskog regiona Donbasa, jednog od najvažnijih ciljeva Moskve.

Prije rata Bakhmut je bio poznat po rudnicima soli i gipsa. Ukrajina kaže da grad ima malu stratešku vrijednost i da bi ogromne žrtve koje je Rusija pretrpjela pokušavajući da zauzme Bakhmut mogle oblikovati tok sukoba.

Fotografija preuzeta sa video snimka objavljenog 2. marta 2023. pokazuje borce Wagner grupe sa zastavom na vrhu zgrade u Bakhmutu u Ukrajini. (Pres služba Concorda/Handout preko Reutersa)
Fotografija preuzeta sa video snimka objavljenog 2. marta 2023. pokazuje borce Wagner grupe sa zastavom na vrhu zgrade u Bakhmutu u Ukrajini. (Pres služba Concorda/Handout preko Reutersa)

'KLJEŠTA SE ZATVARAJU'

"Jedinice privatne vojne kompanije Wagner su praktično opkolile Bakhmut", rekao je šef Wagnera Jevgenij Prigožin u video snimku za koji je Reuters utvrdio da je snimljen na krovu u selu oko 7 km sjeverno od centra grada.

"Preostao je samo jedan put", rekao je. "Klješta se zatvaraju."

Pozvao je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da naredi povlačenje iz Bakhmuta kako bi spasio živote svojih vojnika. Kamera se pomjerala i prikazala trojicu zarobljenih Ukrajinaca - starijeg muškarca sa sijedom bradom i dva dječaka - koji traže da im se dozvoli da odu kući.

Robert Brovdi, komandant ukrajinske jedinice dronova koja je aktivna u Bakhmutu pod imenom "Madyar", rekao je u snimku objavljenom na društvenim mrežama da je njegovoj jedinici naređeno da se odmah povuče. Rekao je da se tamo borio 110 dana.

Volodimir Nazarenko, zamjenik komandanta Nacionalne garde Ukrajine, rekao je ukrajinskom NV radiju da je situacija "kritična", s borbama "danonoćnim".

"Oni ne uzimaju u obzir svoje gubitke u pokušaju da napadom zauzmu grad. Zadatak naših snaga u Bakhmutu je da nanesu što je moguće više gubitaka neprijatelju. Svaki metar ukrajinske zemlje košta neprijatelja stotine života", on je rekao.

"Ovdje ima mnogo više Rusa nego što imamo municije da ih uništimo."

Ukrajinski vojnik puca iz automatskog bacača granata, u Bakhmutu
Ukrajinski vojnik puca iz automatskog bacača granata, u Bakhmutu

VIŠE AMERIČKOG ORUŽJA

Proteklih dana u Rusiji je došlo do uzbune zbog njenih potencijalnih ranjivosti nakon što je Moskva prijavila brojne napade dronovima na ciljeve duboko u Rusiji, nakon čega je uslijedio, kako je rekla, oružani prekogranični napad u četvrtak.

Predsjednik Vladimir Putin poručio je svom Vijeću sigurnosti u petak da pojača "antiterorističke mjere".

U međuvremenu, Zelenski je posjetio ranjene vojnike u vojnoj bolnici u Lavovu. Jedan se, rukujći se s predsjednikom iz kreveta, izvinio što ne može ustati. "To je u redu", rekao je Zelenski. "Doći će vrijeme i ti ćeš ustati."

Zelenskiy nije iznio detalje o borbama u Bakhmutu tokom večernjeg video obraćanja u kojem je zahvalio vojnicima što su "čvrsto i hrabro" branili grad.

U Washingtonu je američki državni sekretar Antony Blinken najavio još jednu rundu vojne pomoći Ukrajini, paket municije i drugu podršku u vrijednosti od 400 miliona dolara.

Sjedinjene Države su pružile skoro 32 milijarde dolara pomoći Ukrajini od ruske invazije 24. februara 2022. godine.

U Bijeloj kući, američki predsjednik Joe Biden zahvalio je gostujućem njemačkom kancelaru Olafu Scholzu na "dubokoj" podršci Ukrajini. Šolc je rekao da je važno poslati poruku da će se podrška Ukrajini nastaviti "koliko god bude potrebno i koliko je potrebno".

Nakon njihovog sastanka, Bijela kuća je saopštila da je par ponovio svoju posvećenost nametanju troškova Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Predsjednik Joe Biden sastaje se s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Ovalnoj kancelariji Bijele kuće u Washingtonu, 3. marta 2023.
Predsjednik Joe Biden sastaje se s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Ovalnoj kancelariji Bijele kuće u Washingtonu, 3. marta 2023.

Njemačka proizvodi tenkove Leopard obećane u januaru i očekuje se da će biti jezgro novih ukrajinskih oklopnih snaga.

Scholz je kritikovan od strane nekih zapadnih saveznika zbog opreznog javnog stava prema naoružavanju Ukrajine, iako je nadgledao veliku promjenu politike od zemlje koja je bila najveći ruski potrošač energije prije rata.

Ambasador Kijeva u Berlinu, Oleksii Makeiev, rekao je da Njemačka sada preuzima više vodeću ulogu u naoružavanju Ukrajine.

Moskva, koja kaže da je anektirala skoro petinu Ukrajine, optužuje prozapadni Kijev da predstavlja prijetnju sigurnosti. Ukrajina i njeni saveznici kažu da je invazija bila ničim izazvan osvajački rat.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ukazujući na američke vojne intervencije širom svijeta, optužio je Sjedinjene Države za licemjerje u petak nakon što je Blinken rekao da se Moskvi ne može dozvoliti da nekažnjeno vodi rat u Ukrajini. Njih dvojica su se nakratko sastala na marginama sastanka ministara vanjskih poslova G20 u Indiji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG