Linkovi

Ukrajina: Porast temperatura otežava kretanje trupa


U najnovijoj bezbjednosnoj procjeni situacije u Ukrajini, britansko ministarstvo odbrane apostrofira teškoće kretanja trupa zbog porasta temperature i omekšavanja tla.

"Dok ukrajinske snage nastavljaju odbranu Bakhmuta, Donjecka oblast, rastuće temperature sada stvaraju blatnjave uslove poznate na ukrajinskom kao 'bezdorizhzhia', ograničavajući kretanje po zemlji", stoji u procjeni.

"To pruža blagu prednost odbrambenim snagama. Dnevne temperature tla su porasle i sada su uglavnom iznad nule. Kao što se pokazalo od sredine februara 2023., smrzavanje preko noći i otapanje tokom dana ostaje vjerovatno do sljedeće sedmice. Prognoza toplijih uslova od prosjeka za ostatak zime i proljeća dodatno će smanjiti mogućnost kretanja.

Gotovo je sigurno da će do kraja marta kretanje biti u najgorem stanju nakon konačnog odmrzavanja. Ovo će dodati dodatne prepreke u kopnene operacije i otežati kretanje težih oklopnih vozila van puta, posebno preko zbrkanog terena u sektoru Bakhmut ", navodi britansko ministarstvo odbrane.

Ruski projektil pogodio je u četvrtak petospratnicu u gradu Zaporožju na jugu Ukrajine, pri čemu su tri osobe poginule, a najmanje četiri su ranjene, saopštila je ukrajinska policija.

Reuters je javio da je jedanaest ljudi spašeno iz dijela zgrade koji se srušio, navodi se u saopštenju državne službe za vanredne situacije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG