Linkovi

Rusija: Ukrajinski diverzanti izvršili prekogranični napad


Lokalno stanovništvo hoda praznom ulicom dok policajci gledaju, Bakhmutu
Lokalno stanovništvo hoda praznom ulicom dok policajci gledaju, Bakhmutu

Ruski zvaničnici rekli su u četvrtak da su ukrajinski saboteri prešli u zapadnu Rusiju i napali lokalna sela, što je Ukrajina demantovala. Usred oprečnih prvobitnih izvještaja, ruska Federalna služba bezbjednosti saopštila je da se borba sa diverzantskom jedinicom vodi u regionu Brjanska.

Ruska državna novinska agencija Tass citirala je Federalnu službu sigurnosti da su u toku "aktivnosti na eliminaciji naoružanih ukrajinskih nacionalista koji su prešli državnu granicu".

Tass je, pozivajući se na ruske organe za provođenje zakona, ranije izvijestio da su saboteri držali do šest osoba kao taoce. Lokalni guverner je rekao da je grupa tamo pucala na vozilo, ubivši jednog muškarca i ranivši 10-godišnjaka.

Bespilotne letjelice za koje je Kremlj rekao da ih je lansirala Ukrajina letjele su duboko unutar ruske teritorije u utorak, uključujući i onu koja je stigla na 100 kilometara od Moskve.

Upad od četvrtka je neugodan i za ruskog predsjednika Vladimira Putina, nekoliko dana nakon što je naredio Federalnoj službi sigurnosti da pooštri kontrolu na granici Rusije i Ukrajine.

Tass je prenio, pozivajući se na neimenovanog bezbjednosnog zvaničnika, da su dva sela u regionu Brjanska — Sušani i Ljubečane — bila na udaru „nekoliko desetina naoružanih boraca“.

Aleksandar Bogomaz, guverner Brjanske oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, rekao je da je grupa pucala na vozilo u Ljubečanu, ubivši jednog čovjeka i ranivši jedno dijete. On je takođe rekao da je ukrajinski dron udario u kuću u Sušani i zapalio je.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak opisao je ruske izvještaje kao "klasičnu namjernu provokaciju".

Rusija "želi da uplaši svoj narod kako bi opravdala napad na drugu zemlju (i) rastuće siromaštvo nakon godine rata", tvitovao je on, sugerirajući da je napad djelo ruskih partizana.

U Ukrajini su u četvrtak tri osobe poginule, a šest je povrijeđeno kada je ruski projektil pogodio petospratnicu u jednom gradu na jugoistoku zemlje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je nekoliko spratova zgrade uništeno u udaru, koji se dogodio dok je još bio mrak.

Državna služba za vanredne situacije navela je u online saopćenju da je do sada spasila 11 osoba.

Zaporožje je veliki grad koji je imao više od 700.000 stanovnika prije potpune invazije Rusije na njenog susjeda prije nešto više od godinu dana. To je administrativni glavni grad djelimično okupiranog regiona Zaporožja, u kojem se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi.

Ruska artiljerija, bespilotne letjelice i projektili mjesecima gađaju područja koja su pod kontrolom Ukrajine na jugu i istoku zemlje. Moskva poriče da je gađala civilne ciljeve, ali je njeno neselektivno granatiranje izazvalo velika razaranja u urbanim centrima.

Rat je uveliko usporio tokom zimskih mjeseci.

Zelenski je rekao da Rusija "želi da svaki dan za naš narod pretvori u dan terora". Dodao je: “Ali zlo neće zavladati u našoj zemlji.”

U međuvremenu, nastavljena je žestoka bitka za kontrolu nad Bakhmutom, ključnim istočnim uporištem gdje ukrajinski zvaničnici kažu da bi se mogli strateški povući.

Ukrajinski generalštab izvijestio je da ruske snage "nastavljaju napredovanje i juriš na grad", ali su kijevske trupe odbile neke od napada na razrušeni grad. Regionalni guverner Donjecka Pavlo Kirilenko izvijestio je da je jedna osoba ranjena u Bahmutu u četvrtak ujutro.

Bakhmut je bio među gradovima i selima u regionu Donjecka koja su bila pod ruskom granatiranjem, navodi se u ažuriranju Generalštaba.

Zauzimanje grada ne samo da bi ruskim snagama moglo dati rijetku dobit na bojnom polju nakon mjeseci neuspjeha, već bi moglo prekinuti ukrajinske linije snabdijevanja i omogućiti snagama Kremlja da krenu prema drugim ukrajinskim uporištima u Donjecku.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG