Linkovi

Zvaničnik Ukrajine: Vojne snage bi se mogle povući iz ključnog istočnog grada


Zgrade oštećene ruskim vojnim udarom u Bakhmutu
Zgrade oštećene ruskim vojnim udarom u Bakhmutu

Ukrajinska vojska bi mogla odlučiti da povuče trupe iz ključnog uporišta Bakhmuta, rekao je u srijedu savjetnik ukrajinskog predsjednika dok Rusija vodi krvavu, višemjesečnu ofanzivu za zauzimanje grada.

“Naša vojska će očito odmjeriti sve opcije. Do sada su držali grad, ali ako bude potrebno, strateški će se povući”, rekao je za CNN Aleksandar Rodnjanski, ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. “Nećemo žrtvovati sve naše ljude za ništa.”

Bitka za Bakhmut, u ukrajinskoj oblasti Donjeck, postala je simbol ukrajinskog otpora dok se branioci odupiru nemilosrdnom granatiranju i talasima ruskih vojnika koji su trpe teške gubitke u višemjesečnoj kampanji da ga zauzmu.

Rodnjanski je primijetio da Rusija koristi najbolje trupe Wagner grupe da pokuša da opkoli grad. Privatnu vojnu kompaniju poznatu po brutalnoj taktici predvodi Jevgenij Prigožin, odmetnuti milioner sa dugogodišnjim vezama sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prigožin je u srijedu rekao da do sada nije vidio znakove ukrajinskog povlačenja iz grada. On je tvrdio da Kijev zapravo jača svoje pozicije tamo.

"Ukrajinska vojska raspoređuje dodatne trupe i čini sve što može da zadrži kontrolu nad gradom", rekao je Prigožin. Desetine hiljada ukrajinskih vojnika pružaju žestok otpor, a borbe postaju sve krvavije iz dana u dan.

Nedavni snimci dronom pokazuju razmjere razaranja u gradu, dok ga je Zelenski opisao kao "uništen".

Stambena zgrada koju su uništile ruske snage u Bakhmutu, Ukrajina, u petak, 24. februara 2023. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)
Stambena zgrada koju su uništile ruske snage u Bakhmutu, Ukrajina, u petak, 24. februara 2023. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

U međuvremenu, jedan od glavnih savjetnika Zelenskog, Mihail Podoljak, negirao je u srijedu da je Ukrajina koristila bespilotne letjelice za napad na rusku teritoriju nakon ruskih zvaničnih izjava da je Ukrajina gađala infrastrukturu duboko u Rusiji.

“Ukrajina ne napada na teritoriji Ruske Federacije. Ukrajina vodi odbrambeni rat s ciljem de-okupacije svih svojih teritorija”, napisao je Podolyak na Twitteru, sugerirajući da je gađanje ruske infrastrukture rezultat “unutrašnjih napada”.

Zapadni saveznici Ukrajine su obeshrabrili Ukrajinu od napada na mete u samoj Rusiji kako bi izbjegla eskalaciju sukoba, a Podolyakova izjava mogla bi odražavati pokušaj Kijeva da zadrži određeni stepen poricanja s obzirom na zabrinutost Zapada.

U prošlosti su ukrajinski zvaničnici prezali od preuzimanja odgovornosti za napade u Rusiji, ali su takođe insistirali da Ukrajina ima pravo da udari bilo koju metu na ruskoj teritoriji kao odgovor na njenu agresiju.

Upitan o Podoljakovom poricanju, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: "Ne vjerujemo".

Slike jednog drona koji je pao u blizini sela Gubastovo, manje od 100 kilometara od Moskve, pokazuju da se radi o malom ukrajinskom modelu sa prijavljenim dometom do 800 kilometara, ali bez kapaciteta za nošenje velikog tereta eksploziva.

U ruskoj oblasti Bryansk, lokalni guverner Aleksandar Bogomaz rekao je u Telegramu da su ruske snage u utorak oborile još jedan ukrajinsku dron. Zvaničnici su rekli da bespilotne letjelice nisu izazvale ozljede i da nisu nanijele značajniju štetu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je u srijedu da je spriječilo masovni napad dronovima na Krim. Kako javljaju ruski državni mediji, šest dronova su oborile snage protivvazdušne odbrane, dok su još četiri onesposobile sistemi za elektronsko ratovanje.

U Ukrajini je u utorak ubijeno najmanje devet civila, a 12 je ranjeno širom zemlje, izvijestio je ured ukrajinskog predsjednika u srijedu ujutro.

Nastavljene su žestoke borbe u istočnoj Donjeckoj provinciji, a gradovi Bakhmut, Avdivka i Vuhledar, zajedno sa 17 drugih gradova i sela, bili su pod intenzivnim ruskim granatiranjem. Granatiranje ne prestaje duž cijele linije fronta, navodi se u redovnom ažuriranju predsjedničkog ureda.

U najistočnijoj provinciji Lugansk u zemlji, regionalni guverner Serhiy Haidai rekao je da je ukrajinska vojska digla u vazduh skladište u Kadijevki koju drže Rusi, na mjestu fabrike u kojoj su ruske snage skladištile kamione pune municije.

Ruska vojska je pokušala da probije ukrajinsku odbranu u Bilohorivki i u blizini Kremine, "ali je ruski napad odbijen", rekao je Haidai.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG