Linkovi

Bitka za Bakhmut bjesni 'danonoćno'; SAD spremaju novu pomoć u oružju za Ukrajinu


Bakhmut
Bakhmut

Ukrajinske snage koje se drže istočnog grada Bakhmuta iskopale su nove rovove u pokušaju da obuzdaju ruske napadače. Sjedinjene Države planiraju da će se o novoj vojnoj pomoći Ukrajini razgovarati na sastanku s njemačkim liderom u petak.

Ruske snage mjesecima napadaju Bakhmut u provinciji Donjeck, ponekad u talasima, a mjesto je postalo jedna od najkrvavijih bitaka u ratu.

"Borbe se vode u Bakhmutu 24 sata...Situacija je kritična", rekao je Volodimir Nazarenko, zamjenik komandanta Nacionalne garde Ukrajine, za ukrajinski NV Radio.

"Oni ne uzimaju u obzir svoje gubitke u pokušaju da zauzmu grad napadom. Zadatak naših snaga u Bakhmutu je da nanesu što je moguće više gubitaka neprijatelju. Svaki metar ukrajinske zemlje košta neprijatelja stotine života."

U posljednja 24 sata ukrajinske snage su odbile više od 85 napada u pet glavnih sektora linije fronta Bakhmut, saopštio je u petak Generalštab ukrajinske vojske.

Rusija, koja je izgubila teritoriju u drugoj polovini 2022. godine, kaže da bi zauzimanje Bakhmuta bio korak ka osvajanju ostatka okolnog industrijskog regiona poznatog kao Donbas. Ukrajina kaže da grad ima ograničenu stratešku vrijednost, ali želi da iscrpi ruske snage.

U obližnjim gradovima i selima, novi rovovi su iskopani na cesti na udaljenosti od 20-40 metara , što je znak da ukrajinske snage jačaju odbrambene položaje.

"Treba nam što više municije. Ovdje ima mnogo više Rusa nego što imamo municije da ih uništimo", rekao je Nazarenko. "Nije bitan broj neprijateljskih vojnika. Bitna je tehnologija."

Generalštab je u svom jutarnjem izveštaju naveo da je Rusija nastavila da gađa civile, što Moskva negira, vazdušnim i raketnim udarima u oblastima Donjecka, Zaporožja i Hersona.

"Neprijatelj nastavlja da krši norme međunarodnog humanitarnog prava. Ima ranjenih civila, oštećene su višespratnice i privatne kuće", navodi se u saopštenju.

U oblastima Zaporožja i Hersona više od 45 naselja našlo se pod ruskom vatrom u protekla 24 sata, saopštio je Generalštab.

U njemu se navodi da su ruski plaćenici krali automobile u okupiranoj regiji Zaporiške oblasti od stanovnika koji nisu imali ruski pasoš i prisiljavali ljude u naselju Boiove u Hersonskoj oblasti da predaju svoje vlasništvo nad zemljom.

“Od 1. marta ove godine oko 200 ljudi iz ovog sela odvedeno je na nepoznato odredište na tzv. filtracione mjere, a u njihove kuće su smješteni ruski plaćenici.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje sa bojnog polja.

ZABRINUTOST O KINI

Washington će objaviti novi paket vojne pomoći vrijedan 400 miliona dolara za vladu u Kijevu, a očekuje se da će biti glavna tema između američkog predsjednika Joea Bidena i njemačkog kancelara Olafa Scholza kada se sastanu u Bijeloj kući, rekli su zvaničnici.

Očekuje se da će pomoć uglavnom uključivati municiju, uključujući vođeni višestruki raketni sistem (GMLRS) za lansere HIMARS, municiju za borbena vozila Bradley, kao i mostove za lansiranje za oklopna vozila, rekli su dva američka zvaničnika i osoba upoznata s paketom.

Sjedinjene Države su dostavile Ukrajini gotovo 32 milijarde dolara oružja za odbranu od Rusije, koja je izvršila invaziju na njenog prozapadnog susjeda 24. februara prošle godine.

Biden i Scholz bi se također mogli dotaknuti zabrinutosti da bi Kina mogla pružiti smrtonosnu pomoć Rusiji, rekao je visoki zvaničnik administracije.

Bidenova administracija govori o bliskim saveznicima o mogućnosti uvođenja novih sankcija Kini ako Peking pruži vojnu podršku Rusiji, rekli su američki zvaničnici i drugi izvori. Kina je negirala da razmatra takvu pomoć, a američki zvaničnici nisu javno pružili dokaze za svoje sumnje.

Na pitanje novinara da li bi potencijalne sankcije protiv Kine bile tema za Bidena i Šolza, portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da bi "moglo da se pojavi pitanje podrške treće strane Rusiji".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG