Linkovi

"Moguće i odlaganje i otkazivanje samita sa Sjevernom Korejom"


Predsjednik SAD Donald Tramp i predsjednik Južne Koreje Mun Džae In na sastanku u Bijeloj kući
Predsjednik SAD Donald Tramp i predsjednik Južne Koreje Mun Džae In na sastanku u Bijeloj kući

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da postoji “znatna šansa” da samit sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom ne bude održan 12. juna kao što je planirano, ako Kim odustane od denuklearizacije.

“Vidjećemo šta će biti. Tražimo da budu ispunjeni neki uslovi, nadamo se da će biti ispunjeni, a ako ne budu, neće biti sastanka. Iskreno, postoji šansa da to bude sjajan sastanak za Sjevernu Koreju i cio svijet. Ako se ne desi sada, možda će se desiti kasnije, u nekom drugom momentu. Vidjećemo. Razgovaramo i dalje. Kao što znate, susret je zakazan za 12.jun u Singapuru i saznaćete vrlo brzo hoće li se desiti. Razgovori su u toku”, rekao je američki predsjednik Donald Tramp na sastanku sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom.

Ova Trampova izjava je do sada najjasniji znak da bi samit sa Kimom mogao biti i otkazan ili odložen, ali nije jasno da li američki predsjednik želi da se povuče sa samita ili strateški dovodi Sjevernu Koreju za pregovarački sto. Američki predsjednik je to izjavio pred sastanak sa južnokorejskim predsjednikom Mun Džae Inom koji je došao u Vašington kako bi probao da ubijedi Trampa da ne odustane od sastanka sa Sjevernom Korejom.

Američki predsjednik nije želio da odgovori na pitanje da li je razgovarao sa Kim Džong Unom, ali je insistirao na tome da je Kim promenio stav o samitu pošto se sastao sa kineskim predsjednikom Ši Đinpingom – čiju je zemlju Tramp nazvao “pokerašem”.

Predsednci Južne Koreje i SAD u Beloj kući
Predsednci Južne Koreje i SAD u Beloj kući

Tramp je u Bijeloj kući pohvalio južnokorejskog predsednika Mun Džae Ina i nazvao ga "izuzetno sposobnim liderom", uprkos zabrinutosti nekih američkih zvaničnika da je Mun i previše spreman na kompromis sa Kimom. Mun Džae In kaže da veruje u to da će Tramp samit učiniti uspješnim i da će okončati Korejski rat.

Američki predsjednik je ponovio da će Kim Džong Unu bezbjednost biti garantovana i da će Sjeverna Koreja biti bogata zemlja ako pristane na denuklearizaciju - što je i uslov za održavanje samita SAD i Sjeverne Koreje.

Potpredsjednik SAD Majk Pens rekao je za Foks Njuz, uoči sastanka Trampa I Muna, da sastanak sa Kim Džong Unom može biti otkazan ako se ne ispune uslovi I da Pjongjang ne treba da očekuje ustupke od SAD ako ne ispuni svoja obećanja. Pens je rekao da Trampovu administraciju neće prevariti, kao što je bio slučaj sa prethodnim administracijama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG