Linkovi

SAD bi ponudile "bezbjednosne garancije" Pjongjangu ako ukine nuklearni program


Rukovanje severnokorejskog lidera Kim Kim Jong-una i američkog državnog sekretara Mike Pompea
Rukovanje severnokorejskog lidera Kim Kim Jong-una i američkog državnog sekretara Mike Pompea

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u nedjelju da su - ukoliko Sjeverna Koreja pristane na potpunu denuklearizaciju - SAD spremne da ponude vladi u Pjongjangu "bezbjednosne garancije" i dozvole privatne američke investicije kako bi se u toj zemlji izgradila električna mreža, koja je trenutno neadekvatna.

"Morali bi smo da pružimo bezbjednosne garancije, da budemo sigurni", rekao je šaf američke diplomatije kablovskom kanalu Fox News. "To je razmjena, koja se čeka već 25 godina."

Pompeo je rekao da prije predsjednika Donalda Trumpa "nijedan predsjednik nikada nije doveo Ameriku u situaciju da rukovodstvo Sjeverne Koreje pomisli da je ovo istinski moguće, da bi Amerikanci zaista to uradili i da to može da dovede do toga da za Ameriku više ne postoji rizik od režima Sjeverne Koreje.

"To je cilj", dodao je Pompeo.

Poslije dva susreta sa liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom u Pjongjangu, Pompeo je rekao da je "uvjeren" da Kim "ima isti cilj kao američki narod".

Državni sekretar kaže da je cilj samita 12. juna između Kima i Trumpa u Singaporu da se "postave smjernice" kako bi se moglo pregovarati i finalizovati uslovi denuklearicazacije i bezbjednosnih garancija.

U odvojenom intervjuu za CBS News, Pompeo je rekao da se u ranijim nuklearnim pregovorima Sjeverna Koreja nije pokazala kao "neko ko ispunjava obećanja.

"Međutim, nadamo se sa će sada biti drugačije, da nećemo koristiti tradicionalni model - da oni učine nešto, a mi im damo gomilu novca i onda obje strane odustanu. Nadamo se da će ovo biti veći, drugačiji, brži sporazum. Mi tražimo potpunu denuklearizaciju Sjeverne Koreje, i predsjednik namjerava da to i postigne".

Pompeo je Foxu takođe rekao da ukoliko denuklearizacija bude ostvarena, da će SAD dozvoliti "Amerikancima iz privatnog sektora... da pomognu u izgradnji električne mreže, koja može da izdrži ogromne potrebe za strujom u Sjevernoj Koreji".

Takođe je rekao da bi Amerikanci pomogli u investicijama u infrastrukturu i poljoprivredu u Sjevernoj Koreji, ukoliko Pjongjang ispuni američke zahtjeve u vezi sa okončanjem programa nuklearnog oružja.

Bolton: Pristisak sankcija natjerao Kima na ustupke

Savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton
Savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton

​Istovremeno, u intervjuu za kablovsku TV mrežu CNN, sekretar za nacionalnu bezbjednost John Bolton odbacio je mogućnost direktne ekonomske pomoći vlade SAD Sjevernoj Koreji.

Bolton je izjavio da je "maksimalan pritisak" Trumpovih ekonomskih sankcija Sjevernoj Koreji razlog zbog kojeg je Kim saopštio da je spreman da se odrekne nuklearnog programa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG