Linkovi

POMPEO: Šansa da se promijeni tok istorije na Korejskom poluostrvu


Novi državni sekretar SAD, Mike Pompeo, tokom ceremonijalnog polaganja zakletve u State Departmentu, 2. maja 2018.
Novi državni sekretar SAD, Mike Pompeo, tokom ceremonijalnog polaganja zakletve u State Departmentu, 2. maja 2018.

Novi državni sekretar SAD, Mike Pompeo, izjavio je da postoji jedinstvena prilika da se promijeni tok istorije na Korejskom polustrvu, kroz planirani sastanak predsjednika Donalda Trumpa sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom.

"Podvlačim riječ 'šansa'; na početku smo faze rada i ishod je svakako još nepoznat", rekao je Pompeo nakon svog svečanog polaganja zakletve u State Departmentu u srijedu. Tramp je bio prisutan.

Pompeo je rekao da Trumpova administracija neće ponavljati greške iz prošlosti, dodajući "naše oči su širom otvorene". Rekao je: "Predani smo trajnoj, provjerljivoj, nepovratnoj demontaži sjevernokorejskog programa oružja za masovno uništenje i da se to učini bez odlaganja".

Trump je po prvi put posjetio State Department u srijedu, kako bi prisustvovao ceremoniji polaganja zakletve.

"Mike je pravi američki patriota", rekao je Trump hvaleći Pompea. "Nemam sumnje da ćete učiniti Ameriku ponosnom, kao naš novi šef diplomatije".

Predsjednik Trump pozdravlja aplauzom novog državnog sekretara Pompea
Predsjednik Trump pozdravlja aplauzom novog državnog sekretara Pompea

Pompeo je obećao da će uliti novi život u State Department.

"Diplomatski korpus Sjedinjenih Država treba da bude u svakom kutku, svakom protežu svijeta, izvršavajući misije u korist svoje zemlje. I moja je skromna, uzvišena obaveza da pomognem da se to postigne", rekao je Pompeo dok se obraćao zaposlenima koji su se okupili kada je on stigao na prvi pun radni dan u State Departmentu.

Video: Pompeo vidi šansu da "promijeni tok istorije na Korejskom poluostrvu"

Pompeo Sees Chance to 'Change the Course of History on the Korean Peninsula'
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Thomas Hill iz Brookings Institution iz Washingtona, kaže: "Rekao bih treba da ide dalje od obnavljanja, rekao bih da mu je potrebno da modernizuje Department, dok se u isto vrijeme vode međuagencijske bitke koje će neizbježno doći, kao i da se nosi sa problemima normalne, međunarodne diplomatije: Iran, Severna Koreja, Rusija itd".

Bivši direktor CIA preuzima kormilo Stejt Departmenta nakon Trumpove odluke da otpusti tadašnjeg državnog sekretara Reksa Tilersona u martu, nekoliko sati nakon što se Tilerson vratio sa puta po Africi.

Za razliku od Tillersona, Trump kaže da ima bliske radne odnose sa Pompeom.

"Majk Pompeo je neko za koga mislim da ima 'najbolje uho' za predsjednika", kaže Nile Gardiner iz prokonzervativne washingtonske institucije, Heritage Foundation.

Novi državni sekretar SAD, Majk Pompeo (centar), i njegova supruga Suzan Pompeo (desno) i sin Nik Pompeo, aplaudiraju nakon obraćanja zaposlenima u Stejt dipartmentu, pošto je stigao u Steht dipartment u Vašingtonu, 1. maja 2018.
Novi državni sekretar SAD, Majk Pompeo (centar), i njegova supruga Suzan Pompeo (desno) i sin Nik Pompeo, aplaudiraju nakon obraćanja zaposlenima u Stejt dipartmentu, pošto je stigao u Steht dipartment u Vašingtonu, 1. maja 2018.

Pompeo je uslikao "selfije" sa nekoliko zaposlenih u State Departmentu obećavajući da će doći do što više članova osoblja bude moguće.

"Provešću nešto vremena na sedmom spratu" i sastati se sa ljudima u "mnogim dijelovima ove organizacije", rekao je.

Američki službenik u diplomatiji, koji nije želio da bude imenovan, rekao je za Glas Amerike da se nada da će Pompeovo iskustvo iz Kongresa, Vojske SAD i obavještajne zajednice "istaći da se Sjedinjene Države susreću sa pravim protivnicima u inostranstvu i da je karijerni zaposleni u (State) Departmentu resurs - a ne neprijatelj".

Tillerson je bio pod vatrom u State Departmentu zato što je mnoge pozicije ostavio nepopunjene i zato što je predlagao dramatična smanjenja budžeta, što je oborilo moral diplomatske radne snage.

Pompeo, čije je postavljenje potvrđeno prošle nedjelje, ukrcao se u avion tek nekoliko sati nakon što je položio zakletvu u četvrtak, putujući na sastanak šefova diplomatija NATO zemalja u Briselu. Nastaviće za Saudijsku Arabiju, Izrael i Jordan.

"Mislim da će njegovo prisustvo na svjetskoj pozornici biti mnogo veće nego što je to bilo prisustvo Reksa Tilersona", kaže Gardiner iz Heritage Foundation.

I dok je Tillerson poveo samo jednog novinara na svoj prvi put po Aziji, Pompeo je napustio Vašington sa šest novinara u svom avionu prošle nedjelje. Pompeo je odabrao još dvoje novinara za nastavak puta po Bliskom istoku, prije nego što se vrati u Washington u ponedeljak.

"Mislim da imamo rekord najdužeg prvog putovanja prvog dana na poslu", našalio se Pompeo u utorak.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG