Linkovi

Dvije Koreje postigle dogovor: Poluotok će biti potpuno denukleariziran


Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un i Južne Koreje Mun Džae-in srdačno su se rukovali u istorijskom susretu u Demilitarizovanoj zoni na granici između dvije zemlje.
Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un i Južne Koreje Mun Džae-in srdačno su se rukovali u istorijskom susretu u Demilitarizovanoj zoni na granici između dvije zemlje.

Dvije Koreje složile su se da poluostrvo riješe nuklearnog oružja, ali nisu objasnile na koji način će to postići.

U zajedničkoj izjavi izdatoj nakon sastanka stoji " da su dvije Koreje potvrdile svoj cilj - Korejsko poluostrvo bez nuklearnog oružja, kroz potpunu denuklearizaciju."

U izjavi nije navedeno koje konkretne mjere korake u razoružanju će Sjeverna Koreja preduzeti.

Njihov sastanak su mediji nazvali istorijskim.

Nakon što je Kim u karakterističnom Mao-stil odjelu prešao demarkacionu liniju na DMZ-u, i stao na tlo Južne Koreje, pozvao je predsjednika Mun Džae-ina da na trenutak sa njim pređe na teritoriju Sjeverne Koreje, što je Mun i učinio, iako to nije bio dio prethodno utvrđene koreografije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Nakon tog neočekivanog momenta dvojica lidera su se vratili na teritoriju Južne Koreje, gdje je priređena svečana ceremonija dočeka i predstavljanje članova dvije delegacije.

Ovo je prvi put da lider Sjeverne Koreje pređe na jug od kraja Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine. Rat formalno nikada nije okončan. Posljednji put, lideri dvije zemlje susreli su se 2007. godine.

Kim je na ovaj istorijski susret u delegaciji sa sobom poveo i sestru Kim Jo Džong. Nakon zajedničkog slikanja predstavnika obje zemlje na početku istorijskog summita, Kim se upisao u kuću mira Panmundžom, a potom su ušli u konferencijsku salu i započeli razgovore od kojih se očekuje da budu početak procesa koji će voditi ka denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

O značaju ovog summita, govori to što su sve globalne svjetske mreže uživo prenosile događaj, od momenta od kada je predsjednik Južne Koreje, Mun Džae-in izašao iz svoje kancelarije u Seulu, gdje su ga dočekali brojni građani sa zastavama, sve do pokrivanja kamerama iz vazduha njegove povorke automobila do dolaska u DMZ i naravno istorijskog rukovanja sa Kimom.

Reuters je prenio da je Kim u kući mira u knjizi posjetilaca napisao:"Nova istorija počinje sada; godine mira, na istorijskoj su tački početka".

Cijelo vrijeme svečane ceremonije, predsjednik Mun Džae-in imao je srdačan osmjeh na licu, dok je Kim, iako se nije sve vrijeme osmjehivao, imao zadovoljan izraz lica.

Nakon početka susreta bez kamera, uslijedilo je slikanje za konferencijskim stolom, a potom i kratke izjave za javnost.

Kim je rekao da želi da održi "iskrene" razgovore o aktuelnim pitanjima i da se nada da bi summit mogao voditi do "dobrog ishoda".

"Nadam se pisanju novog poglavlja između nas, i ovo je početak. Mi ćemo donijeti novi početak", rekao je Kim i dodao: "Trebalo nam je 11 godina da se ovo dogodi. Idući ka ovamo, pitao sam se zašto nam je trebalo tako dugo".

"Nadam se da ćemo ispuniti očekivanja koja drugi imaju od nas. Nadam se da može doći do sporazuma koji će ispuniti tako velika očekivanja", zaključio je Kim.

Predsjednik Mun je, prije nego što su novinari zamoljeni da izađu iz sale, rekao sljedeće:

"Nadam se da cijeli svijet obraća pažnju na proljeće koje se širi Korejskim poluostrvom. Na našim je ramenima veliki teret. Vaša posjeta je vojnu liniju demarkacije učinila simbolom mira, ne podjela."

U međuvremenu je Bijela kuća izdala saopštenje u kojem se navodi:

"Korejskom narodu želimo sve najbolje.Nadamo se da će se u pregovorima postići napredak ka budućem miru i prosperitetu za cijelo Korejsko poluostrvo. SAD cijene blisku saradnju sa našim saveznicima, Republikom Korejom i očekujemo nastavak robusnih razgovora u pripremi planiranog susreta između predsjednika Donalda J. Trumpa i Kim Džong Una u narednim sedmicama".

Prethodno je, kao još jedan znak dobre volje, a uoči oba važna summita, Kim Džong Un prošle subote objavio da prekidaju sa nuklearnim i balističkim testovima, te probama interkontinentalnih balističkih raketa dugog dometa (ICBM).

South Korean President Moon Jae-in talks with North Korean leader Kim Jong Un during their meeting at the Peace House at the truce village of Panmunjom inside the demilitarized zone separating the two Koreas, South Korea, April 27, 2018.
South Korean President Moon Jae-in talks with North Korean leader Kim Jong Un during their meeting at the Peace House at the truce village of Panmunjom inside the demilitarized zone separating the two Koreas, South Korea, April 27, 2018.

Objava je stigla samo par dana nakon što je otkriveno da je direktor CIA-e i u četvrtak potvrđeni državni sekretar SAD, Mike Pompeo tajno posjetio Sjevernu Koreju početkom aprila i razgovarao sa Kim Džong Unom i par sedmica uoči najavljenog summita Donalda Trumpa i Kima, koji bi trebalo da se održi krajem maja ili početkom juna.

Prethodno je iz Pjongjanga iskazana želja za "potpunom denuklearizacijom" Korejskog poluostrva, bez postavljanja redovnog preduslova decenijama unazad, a to je zahtjev Sjeverne Koreje za povlačenje američkih trupa iz tog područja.

SAD imaju oko 27. 000 trupa u Južnoj Koreji.

Svemu su prethodili, do početka ove godine nezamislivi koraci od strane Pjongjanga. Prvo je krajem januara iznenada objavljeno da će Sjeverna Koreja učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u februaru, kojima su osim sportista prisustvali i visoki sjevernokorejski zvaničnici uključujući i Kimovu sestru.

Potom je uslijedilo nekoliko susreta na domaćem i neutralnom terenu, te najava da će Kim i Trump održati summit.

Prošlog mjeseca Kim Džong Un je, prvi put od kada je preuzeo vlast od smrti svoga oca, da je poznato, napustio zemlju i vozom posjetio Kinu gdje se susreo sa predsjednikom Si Đinpingom.

Kim Džon Un je do sada izveo 19 raketnih i četri nuklearna testa, naročito intenzivirano od kraja 2016. i tokom 2017.

Retorika između Donalda Trumpa i Kim Džong Una posebno je bila zapaljiva avgusta prošle godine, kada su dvojica lidera razmijenili niz uvreda, da bi prije dva dana prilikom susreta sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Bijeloj kući, Trump Kima nazavo "časnim čovjekom".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG