Linkovi

Moderna podnosi zahtjev za odobrenje vakcine u SAD i Evropi


Američka kompanija Moderna saopštila je da će 30. novembra zatražiti od regulatornih tijela u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi odobrenje za hitnu upotrebu njene vakcine protiv COVID-19, pošto su rezultati nove studije potvrdili da te vakcine daju jaku zaštitu.

Moderna je odmah iza američkog Pfizer-a i njegovog njemačkog partnera BioNTech-a u traženju odobrenja da počne vakcinacije u SAD u decembru.

Moderna je razvila svoju vakcinu sa američkim Nacionalnim institutom za zdravstvo, i navela je da je dobila potrebne konačne rezultate preko vikenda koji ukazuju da je njihova vakcina efikasna preko 94 odsto.

Od 196 slučajeva zaraženih koronom u velikoj američkoj studiji Moderne, 185 su bili učesnici proba koji su dobili placebo, a 11 koji su dobili pravu vakcinu.

"Jedine osobe koje su teško oboljele, njih 30, uključujući jedan smrtni slučaj, dobilo je placebo", rekao je doktor Tal Zaks, medicinski direktor kompanije.

Moderna je navela da efikasnost vakcine i dobar bezbjednosni učinak za sada, sa samo privremenim nus pojavama nalik na grip, znači da su ispunili zahtjeve koje je postavila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) za izdavanje dozvole za hitnu upotrebu prije nego što se potpuno završi posljednja faza testiranja.

Evropska agencija za lijekove (EMA) je takođe naznačila da je otvorena za brže, hitno odobravanje vakcine.

FDA će prvo 10. decembra razmatrati vakcinu Pfizer-a i njihove podatke koji ukazuju da je njihov kandidat za vakcinu efikasan 95 odsto.

Moderna je navela da se njihov red u ovom "naučnom sudu" očekuje nedjelju dana kasnije, 17. decembra.

Ako FDA odobri hitnu upotrebu Moderna očekuje da će imati 20 miliona doza spremnih za SAD do kraja godine. Biće potrebno da se dobije po dvije doze vakcine, tako da će to biti dovoljno za 10 miliona ljudi.

Pfizer očekuje da će u decembru imati spremno 50 miliona doza globalno. Pola od toga, odnosno vakcine za 12,5 miliona ljudi, namijenjeno je stanovništvu u SAD.

Ove nedjelje će drugi panel američkih stručnjaka koji je formirao Centar za kontrolu i prevenciju bolesti da se sastane da odluči kako će se prve količine vakcine raspodijeliti.

Očekuje se da će prve doze biti rezervisane za zdravstvene radnike, ako dovoljno dobro djeluju onda će biti za slabije starije osobe, i korisnike domova za stare i nemoćne.

Kako bude dostupno više vakcina u narednim mjesecima drugi ljudi koji rade na neophodnim mjestima i osobe sa najvećim rizikom će stizati na red.

Za snabdijevanje van SAD Zaks je rekao da će znatne količine vakcine Moderne biti dostupne kasnije, u prvom kvartalu iduće godine.

"Naravno radimo sve što možemo da povećamo kapacitet i ubrzamo rokove", rekao je Zaks.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG