Linkovi

Von der Lajen: EU dobija dvije milijarde vakcina, doze i za Zapadni Balkan


European Commission President Ursula von der Leyen

Evropska unija (EU) će dobiti oko dvije milijarde doza vakcine protiv korona virusa, najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen (Leyen).

Ona je, tokom video-konferencije sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, rekla da to znači da će moći da se vakciniše 700 miliona ljudi i da to podrazumijeva i građane na Zapadnom Balkanu i u Africi.

Austrija će, kako je dodala u razgovoru sa kancelarom te zemlje, dobiti dva odsto ukupnog broja vakcina koje je naručila EU, ocijenivši da je to više nego što će, najvjerovatnije biti potrebno Austriji, uvjerena je Von der Lajen.

Ona je rekla kako je će prve vakcinacije vjerovatno moći da počnu u decembru.

Evropska komisija (EK) je u srijedu, 25. novembra sklopila šesti po redu ugovor o kupovini vakcina protiv korona virusa. U pitanju je ugovor sa kompanijom Moderna.

Prema riječima von der Lejen, svaku vakcinu će prvo procijeniti Evropska medicinska agencija (EMA) prije nego ista bude dostupna na tržištu.

Inače, Predsjednica EK je 19. novembra najavila mogućnost da bi "prije kraja sljedećeg mjeseca" EU mogla odobriti dvije vakcine protiv korona virusa koje testiraju kompanije Pfizer-BioNTech i Moderna.

Von der Lejen je ranije pozvala evropske građane da nastave sa poštivanjem ograničenja, čak iako uvedene mjere štete preduzećima i oštećenoj ekonomiji koja ljude dovodi u socijalne i mentalne poteškoće.

XS
SM
MD
LG