Linkovi

Zdravstveni radnici i štićenici domova mogli bi biti prvi primaoci vakcina u Americi


Američke zdravstvene vlasti razmatraće mogućnost da prvi primaoci vakcine protiv koronavirusa budu radnici u zdravstvu i štićenici ustanova koje pružaju njegu.

Odbor za imunizaciju Centara za kontrolu bolesti i zaraza (CDC) trebalo bi u utorak da podrži preporuku po kojoj će to biti prve dvije kategorije građana kojima će biti dopremljene zalihe vakcina, izjavila je portparolka CDC-a, a prenio Reuters.

Na sastanku, čije je održavanje u petak najavio Odbor za imunizaciju CDC-a, očekuje se da bi Uprava za hranu i lijekove (FDA) mogla biti blizu odluke o odobrenju distribucije vakcine za kategorije građana za koje je procijenjeno da su najranjive.

Američka aviokompanija United Airlines čarter letovima je otpočela transportovanje vakcine koju su razvijali Pfizer i BioNTech kako bi bila obezbjeđena brza distribucija kada njena upotreba bude odobrena, informacije su obavještenog izvora, izvijestio je Reuters.

Relativno optimistične vijesti o vakcini stižu u trenutku kada sve više država u Americi ponovo pooštravaju antipandemijske mjere kako bi suzbile širenje koronavirusa.

Zdravstveni zvaničnici Okruga Los Angelesa u petak su zabranili sva javna i privatna okupljanja na period od najmanje tri nedjelje i od građana zatražili da u svojim domovina provode što je moguće više vremena.

Iz odluke su, međutim, izuzete vjerske službe i protesti, a kao razlog je navedena zaštita ustavnih prava. Razlog za to je nedavna presuda Vrhovng suda kojom je u državi New York odbačena odluka o zabrani okupljanja u vjerskim objektima.

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser objavila je da se novouvedene restrikcije u tom gradu odnose i na vjerske službe u zatvorenim objektima u kojima je broj učesnika odlukom tamošnjih vlasti sa 100 – smanjen na 50 učesnika.

Građani, koji posljednjih osam mjeseci žive pod restriktivnim mjerama, započeli su prazničnu sezonu uz apele da ostanu kod kuće, izbjegnu okupljanja i uzdrže se od božićne kupovine.

Međutim, tik uoči Dana zahvalnosti, jednog od najznačajnijih američkih praznika, više od million građana putovalo je i boravilo na aerodromima širom zemlje. Uprava za bezbjednost saobraćaja saopštila je da se radi o najvećem broju ljudi od početka pandemije.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, u Sjedinjenim Državama je od koronavirusa oboljelo više od trinaest miliona ljudi. Od posljedica te bolesti preminulo je skoro 250.000 ljudi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG