Linkovi

Poređenje tri najnaprednije vakcine protiv COVID19


In this undated photo from the University of Oxford, a volunteer received a coronavirus vaccine developed by AstraZeneca and Oxford University, in Oxford, England. (University of Oxford/John Cairns)
In this undated photo from the University of Oxford, a volunteer received a coronavirus vaccine developed by AstraZeneca and Oxford University, in Oxford, England. (University of Oxford/John Cairns)

Uz najavu farmaceutske tvrtke AstraZeneca u ponedjeljak da je njezino cjepivo uspješno spriječilo zarazu koronavirusom, čini se da tri kandidata obećavaju vitalne alate za suzbijanje pandemije COVID-19.

Biotehnološka tvrtka Moderna i partneri kompanije za lijekove Pfizer i BioNTech objavili su prošli tjedan da su njihova cjepiva spremna predati američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) na odobrenje za hitnu uporabu.

Oni su znakovi nade jer se globalni broj žrtava COVID-19 približio 1,4 milijuna ljudi, prema Sveučilištu Johns Hopkins.

Međutim, znanstvenici upozoravaju da su sve što znaju o tim cjepivima ono što su tvrtke rekle u priopćenjima.

Poput filmskih najava, "nude neke uzbudljive scene, ali ostavljaju puno toga nedorečenog. Morate ići pogledati cijeli film".
profesor zaraznih bolesti sa sveučilišta Vanderbilt William Schaffner

Više podataka bit će dostupno u sljedećim tjednima, kada tvrtke predaju svoje prijave FDA-i. Do tada, evo usporedbe cjepiva, na temelju ograničenih podataka predstavljenih u priopćenjima za tisak tvrtke.

Efikasnost

Sva tri cjepiva izgledaju izuzetno učinkovita.

FDA je rekla tvrtkama da bi njihovi proizvodi morali biti učinkovitiji od 50% da bi dobili hitno odobrenje. Sve tri daleko su premašile tu ocjenu dok su im bile potrebne dvije doze za maksimalnu učinkovitost.

I Pfizer i Moderna izvijestili su o oko 95% učinkovitosti u svojim kliničkim ispitivanjima.

Cjepivo AstraZeneca bilo je učinkovito do 90%, iako je jedan režim doziranja bio manje učinkovit i dosegnuo je samo 62%.

Međutim, tvrtke još nisu objavile sve podatke o tome koliko dobro cjepivo djeluje u različitim dobnim ili etničkim skupinama, napominje Schaffner, ili za ljude s različitim zdravstvenim stanjima. Studije su možda premale da bi u potpunosti odgovorile na ta pitanja.

Pitanje je, djelotvorno kod koga?
Paul Offit, direktor Centra za obrazovanje o cjepivima u Dječjoj bolnici u Philadelphiji

Još nisu provedene studije na djeci ili trudnicama, napomenuo je Schaffner.

Studije također neće utvrditi koliko traje zaštita.

I neće reći sprječava li cjepivo infekciju ili samo smanjuje količinu virusa dovoljno da se osoba ne razboli.

Ako cijepljeni ljudi i dalje mogu nositi i širiti virus, "i dalje morate održavati nošenje maski i socijalno distanciranje i tako dalje", rekao je Schaffner, "što će mnoge ljude učiniti mrzovoljnima."

Sigurnost

Niti jedna tvrtka za proizvodnju cjepiva nije izvijestila o većim sigurnosnim problemima.

Za cjepiva Pfizer i Moderna najčešće nuspojave bile su bolne ruke koje su trajale više od jednog dana, vrućica i umor.

"Oni uopće nisu ono što nazivamo ozbiljnim, ali su zapaženi", rekao je Schaffner. "To je puno više nego što dobijete cjepivom protiv gripe."

AstraZeneca je rekla da nisu utvrđeni ozbiljni sigurnosni problemi, ali nije objavila detalje.

Tvrtka je dva puta zaustavila ispitivanje jer su dvoje sudionika studije razvili ozbiljne neurološke probleme.

Sigurnosni odbor studije rekao je da su slučajni i to ne zbog cjepiva, ali vanjski stručnjaci još nisu vidjeli podatke.

"Željeli biste vidjeti sve te informacije, a mi ih nemamo", rekao je Offit.

Dostupnost

AstraZeneca će možda imati najviše rano dostupnih doza.

Izvršni direktor Pascal Soriot nije precizirao točne brojeve, ali rekao je da će tvrtka imati "stotine milijuna doza po odobrenju". Tvrtka ima ugovore o proizvodnji 1,7 milijardi doza širom svijeta, uključujući ugovor s Indijskim serumskim institutom o proizvodnji milijarde doza uglavnom za zemlje s niskim i srednjim prihodima.

Pfizer kaže da će do kraja ove godine proizvesti 50 milijuna doza u svijetu, a sljedeće godine do 1,3 milijarde doza.

Moderna želi ove godine isporučiti 20 milijuna doza u Sjedinjenim Državama, a 2021. godine 500 do 1 milijardu doza globalno.

Sve tri tvrtke poduzele su izuzetno neobičan korak povećanja proizvodnje prije nego što su ušli rezultati njihovih kliničkih ispitivanja. To znači da se doze mogu početi distribuirati čim regulatori daju zeleno svjetlo.

Moderna i AstraZeneca to su učinile uz državno financiranje. Pfizer je imao državna jamstva za kupnju.

Distribucija

AstraZenecino cjepivo najlakše je otpremiti i skladištiti. U hladnjaku traje najmanje 6 mjeseci.

Moderna i Pfizerova cjepiva moraju se zamrznuti radi dugotrajnog skladištenja. Moderna traje najmanje mjesec dana u hladnjaku. Pfizeru su potrebni posebni ultrahladni zamrzivači koji nisu uobičajeno dostupni izvan akademskih medicinskih centara i traju do pet dana u hladnjaku.

Trošak

AstraZeneca je najjeftinija.

Tvrtka se obvezala da neće zarađivati cjepivom tijekom pandemije. Očekuje se da će injekcije koštati manje od 5 američkih dolara, u usporedbi s, prema vijestima, oko 20 do 40 američkih dolara za ostala cjepiva.

XS
SM
MD
LG