Linkovi

Kada možemo očekivati prve vakcine protiv COVID-19 u BiH?


In this undated photo from the University of Oxford, a researcher works on the coronavirus vaccine developed by AstraZeneca and Oxford University. (University of Oxford/John Cairns)
In this undated photo from the University of Oxford, a researcher works on the coronavirus vaccine developed by AstraZeneca and Oxford University. (University of Oxford/John Cairns)

Postavlja se pitanje kada bismo očekivali prve kontingente ovih vakcina u Bosni i Hercegovini?

Početak vakcinacije protiv COVID-9 bi označio i početak kraja jednog vanrednog perioda koji smo proživljavali i preživljavali posljednjih godinu dana.

Kraj novembra 2020. označio je i godinu dana od prvih slučajeva COVID-19 u svijetu. Prve vakcine protiv COVID-19 su pred pragom odobrenja jer su pokazale dovoljno visoku efikasnost i sigurnost.

U SAD se prve vakcinacije najvljuju sredinom decembra.

Postavlja se pitanja kada bismo očekivali prve kontingente ovih vakcina u Bosni i Hercegovini?

Vlada Republike Srpske, Vlada Federacije BiH i Vlada Distrikta Brčko su usvojile informacije u vezi sa sporazumom COVAX, prema kojima se BiH pridružila globalnom mehanizmu za nabavku vakcina, a u koji se uključilo oko 170 zemalja.

Slijedom toga, unutar BiH potpisan je sporazum između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnog ministarstva zdravstva i Odjela za zdravstvo Brčko Distrikta o načinu i obvezama strana u zemlji da nabave ove vakcine. Ovim se određuje i način uvoza, skladištenja, čuvanja i pripreme za organizaciju imunizacije, a vlade se obavezuju da će svaka vakcina koja dođe u BiH morati biti sigurna, kvalitetna i efikasna.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske izradio je plan vakcinacije protiv novog koronvirusa SARS-CoV-2, uzimajući u obzir preporuku Svjetske zdravstvene organizacije, prema kojoj treba vakcinisati 200 000 stanovnika u Republici Srpskoj, a kako se ove vakcine daju u dvije doze, to znači da RS treba 400 000 doza vakcina.

Prilikom izrade plana vakcinacije uzeto je u obzir da bi vakcinacija prvo trebalo obuhvatiti one koji su ugroženi raznim vrstama hroničnih oboljenja, zatim osobe starije od 65 godina te zdravstvene radnike i druge kategorije ljudi koji obavljaju različite vrste funkcija unutar našeg društvenog života“, odgovara Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH su potvrdili da Federacija BiH planira nabavku 800 000 doza vakcina protiv COVID-19, odnosno planira vakcinisati 400 000 osoba.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva poručuju kako se prvi kontingenti ovih vakcina očekuju u proljeće iduće godine.

Za očekivati je da će u prvom kvartalu iduće godine regulatorne agencije izdati i prva odobrenja za pojedine vakcine protiv COVID-19 nakon čega tek može početi distribucija vakcina po državama“, kažu iz Federalnog ministarstva zdravstva. Sličnih očekivanja su i u zdravstvenim institucijama Republike Srpske.

To bi značilo da bi distribucija vakcina i imunizacija mogle početi, ukoliko se sve bude odvijalo po planu, u drugom kvartalu iduće godine.

Ugovor o nabavi vakcina protiv COVID-19 između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za vakcine (GAVI) potpisan je u septembru, a odnosi se na pristupanje Globalnom instrumentu za pristup vakcinama protiv COVID- 19 (COVAX).

Za nadati se da će se imunizacija nastaviti i da će zemlje nastaviti nabavljati vakcine i za druge kategorije stanovništva, one koje nisu procijenjene kao prioritet za imunizaciju. Prioriteti su, za sada, osobe starije od 65 godine, osobe koje imaju komorbiditete i zdravstveni radnici.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG