Linkovi

Mjesec dana pritvora povratniku iz Sirije


Munib Ahmetspahić, uhapšen je na sarajevskom aerodromu FOTO:BIRN BIH
Munib Ahmetspahić, uhapšen je na sarajevskom aerodromu FOTO:BIRN BIH

Prema odluci Suda Bosne i Hercegovine Munib Ahmetspahić će vrijeme do 22.12.2018. ili do nove odluke Suda provesti u pritvoru.

Ahmetspahić je uhapšen prošle sedmice na sarajevskom aerodromu, prilikom stupanja na tlo Bosne i Hercegovine.

Osumnjičen je za učešće u sirijskom ratu na strani terorističkih grupa. Tužilac Dubravko Čampara za Ahmetspahića je zatražio pritvor sa argumentom da “dok se ne uradi istraga do kraja, ne možemo znati zbog čega se Munib Ahmetspahić vratio”, prenosi Detektor.ba.

"Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je od 2013. godine, u dva navrata, duži vremenski period proveo na području Sirije, gdje se borio na strani tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koja je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom, te se borio u jedinicama radikalnih vjerskih skupina "Džebhatu Nusra" i "ISIL"

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni komunicirao i koordinirao aktivnosti sa drugim državljanima BiH koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizirao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH na to područje", stoji u obrazloženju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Odbrana se protivila pritvoru pozivajući se na invalidnost osumnjičenog i njegove tvrdnje da "nema namjeru da bježi od postupka"

Ahmetspahić je dovođen u vezu sa Mevlidom Jašarevićem i terorističkim napadom na Ambasadu SAD u Sarajevu, 2011. godine za što je pravosnažno oslobođen pred Sudom.

Prema riječima Ministra sigurnosti BiH još oko 500 državljana BiH nalazi se na teritoriji koju u Siriji kontrolišu terorističke snage.

Radio Slobodna Evropa objavio je video u kojem o sudbini drugog BH državljanina u Siriji, Ibre Čufurovića iz Velike Kladuše, govore njegovi roditelji.

Glas Amerike prije dvije godine objavio je dokumentarni serijal Selefije u BiH koji govori i o zaustavljenom trendu odlaska BH državljana na ratišta u Siriji.

XS
SM
MD
LG