Linkovi

MEKTIĆ: Na teritoriji Islamske države oko 500 državljana BiH


Arhiv - Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Arhiv - Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić iznio je podatak da se na teritoriji koju kontroliše Islamska država nalazi oko 500 državljana BiH.

Nisu svi državljani koji se nalaze u sklopu Islamske države ili su na njenoj teritoriji otišli direktno iz BiH, već da je riječ o osobama koje su otišle i iz drugih država, a imaju bh. državljanstvo, navodi Mektić.

O državljanima koji su se odlučili pridružiti Islamskoj državi ministar Mektić je govorio na Forumu o jačanju otpornosti na terorizam na teritoriji zapadnog Balkana koji se održava u Crnoj Gori u organizaciji američkog Međunarodnog republikanskog instituta uz podršku State Departmenta, prenose Nezavisne.

Odlazak državljana BiH na sirijsko ratište i priključivanje terorističkim organizacijama nije više aktuelan, a bh. sigurnosne agencije od 2016. godine ne bilježe odlaske na sirijsko ratište, osim nekoliko pokušaja.

Prema riječima Mektića, oko 60 bh. državljana koji se borili u sklopu Islamske države su se vratili u BiH, izvještavaju Nezavisne.

Više od 20 povratnika su procesuirani pred Sudom BiHzbog ratovanja u Siriji na strani Islamske države i povezanih krivičnih djela.

Američki general Joseph Dunford rekao je prošlog mjeseca da su ohrabrajući rezultati koji se postižu protiv ISIL-a u Iraku i Sriji, ali to ne znači potpunu pobjedu.

XS
SM
MD
LG