Linkovi

Na sarajevskom aerodromu uhapšen povratnik iz Sirije


SIPA - arhivska fotografija
SIPA - arhivska fotografija

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) navode da je osumnjičeni muškarac uhapšen 22.11. u 20 sati 15 minuta nakon što je doputovao na Aerodrom Sarajevo.

Uhapšena osoba sumnjiči se da je od 1.7.2013. godine boravila na ratom zahvaćenom području Sirije i Iraka kao pripadnik terorističkih organizacija Al-Nusra Front i ISIL u Iraku i Siriji, navodi SIPA.

Portal Klix, objavio je navodni identitet uhapšenog tvrdeći da se radi o Munibu Ahmetspahiću, rođenom u Zenici, koji je, navodno, dugo boravio u izoliranom selu Maoča.

Istražni organi Ahmetspahića dovode u vezu s napadom na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, koji je pucajući iz kalašnjikova izvršio Mevlid Jašarević.

Jašarevića je Apelaciono vijeće osudilo na 15 godina za terorizam.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi da je na području koje kontroliše tzv. Islamska država još oko 500 BH državljana.

Glas Amerike je prije dvije godine objavio dokumentarni serijal koji rasvjetljava pojavu radikalizma i donosi iskustva i razmišljanja pripadnika selefijske zajednice iz sela Maoča. Serijal možete pogledati na ovom linku.

XS
SM
MD
LG