Linkovi

State Department objavio izveštaj o terorizmu. U BiH "izazovi" još postoje


U izveještaju se ističe da je BiH nastavila da povećava svoje anti-terorističke kapacitete u 2017, ali da rupe u zakonima i blage kazne ostaju najveći izazovi.

"Efikasniju unutrašnju saradnju u BiH podrivaju međuagencijski i lični sukobi, dok ekstremistička ideologija i regionalne nacionalne ekstremističke grupe ostaju potencijalni izvor terorizma."

Što se tiče rehabilitacije i deradikalizacije, nije načinjen veliki napredak, navodi se u dijelu izveštaja o BiH.

Navodi se također da je BiH, zajedno sa Makedonijom, Srbijom i Kosovom, sarađivala sa SAD u antiterorističkim naporima.

U srbiji najveće prijetnje od terorizma ostaju potencijalno kretanje novca i oružja preko njene teritorije, povratak stranih terorističkih boraca i radikalizacija.

Na Kosovu, navodi se da je i u 2017. nastavilo da se bori sa rastućom prijetnjom terorizma, uz napomenu da je 403 građana Kosova putovalo u Siriju i Irak da se bori u redovima Islamske države ili al-Nusra Fronta, a da je 74 od njih poginulo. Prema podacima State Departmenta, 133 se vratilo, dok 196 ostaje u konfliktnim zonama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG