Linkovi

MMF: Svjetska ekonomija zabilježiće veći gubitak nego tokom Velike depresije


IMF
IMF

Svjetska ekonomija zabilježiće gubitak od tri odsto tokom 2020. godine uzrokovan pandemijom koronavirusa – što je najveći zabilježeni pad još od Velike depresije tridesetih godina dvadesetog vijeka, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

MMF je u Svjetskom ekonomskom pregledu za 2020. godinu, izvještaju koji objavljuje dva puta godišnje, predvidio djelimični oporavak u narednoj 2021. uz napomenu da se te prognoze ne mogu prihvatati sa potpunom sigurnošću i da bi razvoj situacije mogao biti mnogo lošiji – u zavisnosti od toka pandemije, objavila je agencija Reuters.

Oporavak u 2021. godine je djelimičan jer predviđa da nivo privredne aktivnosti ostane ispod nivoa projektovanog za 2021, prije pojave virusa”, izjavila je Gita Gopinat glavna ekonomistkinja MMF-a.

Prema najpovoljnijem scenariju MMF-a svetska ekonomija zabilježiće gubitak od devet hiljada milijardi dolara u naredne dvije godine – što predstavlja zbir bruto društvenih proizvoda Njemačke i Japana.

U procjeni MMF-a navodi se da će pandemija dostići vrhunac u većini zemalja tokom drugog tromjesečja 2020. i okončati se u drugoj polovini godine. Nakon toga, postupno će biti okončana i blokada poslovanja – kao i druge mjere suzbijanja pandemije.

Ukoliko bi se pandemija odužila i zahvatila treće tromjesečje 2020. to bi moglo dovesti do gubitaka od tri odsto i sporijeg oporavka u 2021. zbog bankrota i dužeg trajanja perioda nezaposlenosti. Eventualni produžetak pandemije u 2021. koja bi izazvala produžetak blokade poslovanja doprinijela bi gubicima između 5 do 8 procenata – čime bi globalna recesija bila produžena na period od dvije godine.

“Vrlo je vjerovatno da će u tekućoj godini globalna ekonomija iskusiti recesiju nalik na onu koja se dogodila tokom Velike depresije – koja će prevazići ekonomsku krizu koja se dogodila prije deset godina”, navedeno je u izvještaju MMF-a.

“Globalno zatvaranje, kako bismo ga mogli nazvati, dramatično će uticati na gubitke”, ukazano je u dokumentu.

Kristalina Georgijeva, direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, izjavila je protekle nedjelje da oko osam milijardi fiskalnih podsticaja, koje svjetske vlade ulažu da ublaže posljedice koje je po ekonomiju izazvao koronavirus, neće biti dovoljna suma novca. I da će se tokom nedjelje razmatrati dodatne mogućnosti za otplatu dugova najsiromašnijih zemalja.

Otvaranje američkih država

Deset američkih država, nezavisno od Bijele kuće, usaglašava planove o deblokadi poslovanja zatvorenog zbog pandemije koronavirusa. Tri države sa Zapadne obale Sjedinjenih Država, koje predvodi guverner Gevin Njusom i sedam država sa Istočne obale, čiji je lider Endrju Kuomo, saopštili su da će razviti zajednički regionalni plan, objavila je agencija Reuters.

Uz izuzetak države Masačusets – u šest američkih država na vlasti su guverneri iz Demokratske partije.

Zajedno, piše agencija Reuters, tih sedam država čini 38,3 odsto ukupne američke ekonomije u četvrtom tromjesečju 2019. što ukazuje i koliko privreda zavisi od učinka najnaseljenih država SAD-a.

Kalifornija i Njujork, dvije su države, koje čine 23 odsto ukupnog ekonomskog učinka SAD-a, pokazuju podaci Biroa za ekonomske analize – agencije američke vlade za makroekonomsku i industrijsku statistiku.

Najave guvernera američkih država uslijedile su pošto je američki predsjednik Donald Trjump objavio da odluka o deblokadi američke ekonomijee zavisi isključivo od njega. Bijela kuća objavila je da priprema planove za to – koji će, kako je saopošteno, uskoro biti objelodanjeni. Trump je, međutim, ukazao da bi bilo bolje da guverneri donesu odluku o tome.

Prema Ustavu SAD-a u nadležnosti je državnih vlasti da vode politiku i vode računa o javnom interesu.

Među deset američkih država koje kuju planove o deblokadi privrede ne nalaze se Teksas i Florida – čiji je učinak u ukupnom američkoj ekonomiji iznosu 14 procenata. U obje države su na vlasti republikanski guverneri.

U 2019. Godini pedeset američkih država ostvarilo je 21.4 hiljada milijardi dolara u različitim industrijama. Finansije su glavna grana u New Yorku – dok je poljoprivreda najzastupljenija na Floridi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG