Linkovi

MMF: Pandemija će izazvati recesiju goru od krize 2008. godine


ristalina Georgieva
ristalina Georgieva

Pandemija koronavirusa izazvaće globalnu recesiju u ovoj godini, koja će biti gora od svjetske ekonomske krize 2008. i 2009. godine, ali se svjetski ekonomski proizvod može oporaviti u 2021. godine, saopštio je Međunarodni monetarni fond.

Direktorica MMF-a Kristalina Georgieva pozdravila je vanredne mjere koje su preduzele mnoge zemlje da bi unapredile zdravstvene sisteme i zaštitile kompanije i zaposlene, kao i korake koje su preduzele centralne banke da olakšaju monetarnu politiku.

MMF će izdvojiti finansijsku pomoć, rekla je direktorica MMF-a uz napomenu da je 80 zemalja već zatražilo pomoć. MMF je spreman da izdvoji hiljadu milijardi dolara kao pozajmicu, navela je Georgieva.

Svjetska banka od bogatih zemalja traži olakšice za siromašne

David Malpass
David Malpass

Predsjednik Svjetske banke David Malpass rekao je da ta institucija može da odvoji 150 milijardi dolara u narednih 15 mjeseci da bi pomogla zemljama u razvoju u borbi protiv pandemije.

Malpas je pozvao ministre finansija i guvernere centralih banaka grupe 20 najrazvijenijih zemalja, da zemlje G20 dozvole da najsiromašnije države suspenduju plaćanje bilateralnih dugova, dok se bore protiv zaraze. Predsjednik Svjetske banke navodi da bi najsiromašnijim zemljama trebalo dozvoliti da resurse preusmjere na borbu sa virusom.

Svjetska banka sprema projekte u 49 zemalja za borbu protiv virusa, a takođe je u konsultacijama sa Kinom i drugim ključnim zemljama, kako bi se obezbjedila brza proizvodnja i raspodjela neophodnih medicinskih sredstava zemljama u kojima vlada nestašica.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG