Linkovi

SAD domaćin virtuelnog sastanka ministara inostranih poslova o Afganistanu


Arhiva - Državni sekretrar SAD Antony Blinken tokom sastanka sa ukrajinskim ministrom inostranih Dmitrom Kulebom, 5. avgusta 2021. u State Departmentu u Washingtonu.
Arhiva - Državni sekretrar SAD Antony Blinken tokom sastanka sa ukrajinskim ministrom inostranih Dmitrom Kulebom, 5. avgusta 2021. u State Departmentu u Washingtonu.

Ministri inostranih poslova nekoliko zemalja sastaće se virtuelno u ponedeljak kako bi razgovarali o svojim narednim koracima u Afganistanu, saopštilo je američki State Department, dok evakuacija vazdušnim prevozom iz zemlje ulazi u poslednje dane.

Sjedinjene Države će biti domaćini sastanka "ključnih partnera", saopštio je State Department u nedjelju, a samit se održava dan prije nego što će se američke vojne snage konačno povući iz Afganistana nakon 20 godina rata i nešto više od dvije sedmice nakon što su talibani ponovo preuzeli vlast.

Predstavnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, Turske, Katara, Evropske unije i NATO učestvovaće na samitu, saopštio je State Department.

"Učesnici će razgovarati o usklađenom pristupu za naredne dane i sedmice", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se takođe navodi da će američki državni sekretar Antony Blinken govoriti nakon sastanka kako bi iznio najnovije informacije o nedavnim naporima Sjedinjenih Država u Afganistanu.

Sastanak će se održati dan nakon što su Sjedinjene Države saopštile da su uništile vozilo napunjeno eksplozivom u vazdušnom udaru u Kabulu i dva dana nakon što je predsjednik Joe Biden upozorio na još jedan teroristički napad u glavnom gradu nakon samoubilačkog bombaškog napada u četvrtak.

U napadu u četvrtak poginulo je više od 100 ljudi, uključujući 13 američkih vojnika.

Vjeruje se da pripadnici ispostave Islamske države stoje iza napada na područje izvan aerodroma u Kabulu, gdje su SAD obrađivale vize Afganistanacima, Amerikanaca i drugih stranih državljana koji su pokušavali da napuste zemlju nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom.

Oko 120,00 ljudi evakuisano je iz Afganistana od 15. avgusta.

XS
SM
MD
LG