Linkovi

SAD presrele rakete ka aerodromu u Kabulu, evakuacija se nastavlja


Američki marinci na jednom od ulaza na aerodrom Hamid Karzai u Kabulu
Američki marinci na jednom od ulaza na aerodrom Hamid Karzai u Kabulu

Nakon što su u pravcu aerodorma u Kabulu ispaljene rakete, koje je presreo američki antiraketni sistem, evakuacija civila iz Afganistana obavlja se "bez prekida", saopštila je Bijela kuća.

Svjedoci su, prenosi Reuters, rekli da je američki antiraketni sistem presreo najmanje pet raketa, za koje nije navedeno odakle su ispaljene, niti ko ih je ispalio.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki u saopštenju je navela da je predsjednik Joe Biden obaviješten o napadu i da je "potvrdio naređenje komandantima da udvostruče napore kako bi zaštitili vojnike na terenu".

Rok koji SAD imaju za završetak evakuacije iz Afganistana je 31. avgust. Bezbjednosna situacija se konstantno pogoršava otkako je afganistanski ogranak Islamske države izveo napad na aerodrom u Kabulu u kome je poginulo 13 američkih vojnika i 169 Afgansitanaca.

SAD su uzvratile sa dva napada dronom na ciljeve Islamske države. Poslije drugog napada u nedjelju, istražuju se navodi o potencijalnim civilnim žrtvama, potvrdila je američka Centralna komanda.

The New York Times je izvijestio da je u udaru američkog drona poginulo devet osoba, među njima i djeca. Dina Mohamadi je kazala da su stradali članovi njene šire porodice.

Predstavnik distrikta, Karim, rekao je da je eksplozija izazvala i požar zbog kojeg je bilo teško spasiti ljude.

"Dim je bio svuda, izveo sam žene i djecu napolje".

Amhadudin koji takođe živi u kvartu Kabula gdje je izveden napad dronom, rekao je da je pronašao tijela djece poslije eksplozije, javlja AP.

Talibani su osudili napad u nedelju jer se "SAD nisu konsultovale sa njima" i saopštili da je poginulo sedam osoba.

Do sada je, prema navodima Bijele kuće, iz Kabula evakuisano više od 120.000 ljudi.

"Proteklih nekoliko dana je najopasniji period u ovoj ionako opasnoj misiji", rekao je državni sekretar SAD Antony Blinken za televiziju ABC.

U istom programu, republikanski senator Ben Sas je kritkovao način na koji Bidenova administracija sprovodi evakuaciju.

"Očigledno je da nema plana i da ga nije ni bilo".

Blinken je za CNN potvrdio da ima još oko 300 američkih državljana koji žele da se evakuišu iz Afganistana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG