Linkovi

Biden odao počast američkim vojnicima poginulim u Kabulu


Predsjednik SAD Joe Biden, prva dama Džil i zvaničnici administracije prisustvuju ceremoniji prenosa posmrtnih ostataka vojnika poginulih u samoubilačkom napadu u Kabulu, (Foto: Reuters/Tom Brenner)
Predsjednik SAD Joe Biden, prva dama Džil i zvaničnici administracije prisustvuju ceremoniji prenosa posmrtnih ostataka vojnika poginulih u samoubilačkom napadu u Kabulu, (Foto: Reuters/Tom Brenner)

Predsjednik SAD Joe Biden u nedjelju je odao počast pripadnicima američkih snaga koji su poginuli u samoubilačkom napadu blizu aerodroma u Kabulu.

Biden, prva dama Džil i zvaničnici administracije su u vazduhoplovnoj bazi Dover, u Delaveru, prisustvovali vojnoj ceremoniji "dostojanstvenog" prenosa posmrtnih ostataka 13 žrtava iz aviona američkih vazduhoplovnih snaga. Biden i prva dama su se prethodno sastali sa porodicama poginulih vojnika.

Žrtve su imale od 20 do 31 godinu, a došle su iz više američkih država, od Kalifornije do Masačusetsa. Među poginulima je 20-godišnji marinac iz Vajominga čija bi supruga trebalo uskoro da se porodi, te pripadnik mornarice koji je posljednjem razgovoru uvjeravao svoju majku da će biti bezbjedan.

Petoro je imalo samo 20 godina, a rođeni su uoči terorističkih napada 11. septembra zbog kojih su Sjedinjene Države odlučile da izvrše invaziju nad Afganistanom.

Stradali pripadnici američkih snaga obezbjeđivali su haotičnu evakuaciju Amerikanaca i ugroženih Afganistanaca iz Kabula gdje su talibani ponovo preuzeli vlast.

"13 pripadnika američkih snaga koje smo izgubili bili su heroji koji su se žrtvovali za najviše američke principe, dok su spasavali živote drugih. Njihova hrabrost i nesebičnost omogućili su da više od 117.000 ugroženih ljudi do sada bude prebačeno na bezbjedno", saopštio je Biden u subotu.

Vojnici koji su poginuli u Kabulu su prve žrtve među američkim snagama u Afganistanu od februara 2020. godine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG