Linkovi

Korporacije i velike tehnološke kompanije pronalaze načine za pomoć Ukrajini


FILE - This time-exposure image shows a trail of a group of SpaceX's Starlink satellites passing over Uruguay, some 185 km north of Montevideo, Feb. 6, 2021. Up to 40 SpaceX high-speed internet satellites were knocked out of orbit by a geomagnetic storm s
FILE - This time-exposure image shows a trail of a group of SpaceX's Starlink satellites passing over Uruguay, some 185 km north of Montevideo, Feb. 6, 2021. Up to 40 SpaceX high-speed internet satellites were knocked out of orbit by a geomagnetic storm s

Za mnoge Ukrajince ostanak na mreži bio je izazov jer Rusija napada telekomunikacije i izvore napajanja, ali neki ljudi, poput Olega Kutkova, softverskog i komunikacijskog inženjera, testiraju novi način da ostanu povezani.

U FaceTime intervjuu za VOA Mandarin iz Kijeva, Kutkov je pokazao komponente dvodijelnog terminala potrebnog za povezivanje putem Starlinka, internetske konstelacije od oko 2000 satelita kojima upravlja privatna tvrtka milijardera Elona Muska SpaceX, jedna od sve većeg broja poduzeća koja podržavaju Ukrajinu.

Postavljanje antene i modema Starlink jednostavno je za korištenje, kaže Kutkov, koji je u srednjim 30-ima.

"Samo postavite prijemnik vani, uključite ga, pričekajte nekoliko minuta, a zatim možete ići na mrežu bez ikakvog dodatnog podešavanja", rekao je u ponedjeljak za VOA Mandarin.

Kutkov je rekao: "Naša vlada komunicira s građanima putem društvenih (medijskih) kanala, a mi od njih dobivamo sve informacije na internetu. Ne s TV-a ili radija, već s interneta. Stoga je [posjedovanje povezanosti] vrlo važno."

Skylink je stigao u Ukrajinu sa brzinom sljedeće generacije. Dana 26. februara, Mykhailo Fedorov, potpredsjednik ukrajinske vlade i ministar digitalne transformacije, tvitao je Musku, "dok vi pokušavate kolonizirati Mars - Rusija pokušava okupirati Ukrajinu! Dok vaše rakete uspješno slijeću iz svemira - ruske rakete napadaju ukrajinske civile ! Molimo vas da Ukrajini date stanice Starlink i da se obratite zdravim Rusima da stoje."

Nekoliko sati kasnije, Musk je tvitao da će Ukrajina uskoro imati uslugu Starlink i unatoč kritikama da je koristio krizu kao marketinški trikštos, hardver je tamo počeo stizati 28. februara.

Fedorov je 9. marta tvitao da je stigla druga pošiljka opreme Starlink jer se situacija u Ukrajini nastavlja pogoršavati.

Prema NetBlocks, organizaciji sa sjedištem u Londonu koja prati prekide u internetu diljem svijeta, nekoliko velikih gradova na jugu Ukrajine, uključujući Kherson i Mariupol, doživjelo je ozbiljne poremećaje interneta zbog napada na infrastrukturu i opskrbu električnom energijom.

U drugim područjima, uključujući Harkov i Kijev, internetske veze bile su poremećene jer su ruske trupe pokrenule cyber napade na financijske i vladine web stranice u Ukrajini.

I iako je Musk upozorio da Rusija koristi vezu Skylinka za ciljanje korisnika, Kutkov je svoja iskustva s uslugom podijelio na Twitteru. On je za VOA Mandarin rekao da je primio zahtjeve za potporu iz cijele zemlje, uključujući obične građane, kompanije, pa čak i one u vojsci.

"Ukrajina je visoko digitalizirana zemlja", rekao je Kutlov. "Imamo sve na internetu."

SpaceX je jedna od sve većeg broja privatnih firmi koje su počele preuzimati aktivnu ulogu u podršci Ukrajini u borbi protiv Rusije gotovo čim je Rusija započela raketne i topničke napade 24. februara.

Mobilni operateri, uključujući T-Mobile, AT&T i Verizon, odrekli su se troškova za pozive i poruke prema i iz Ukrajine.

Tesla dopušta svim električnim vozilima korištenje svojih punionica duž granica Ukrajine s Poljskom i Mađarskom.

Airbnb, internetsko tržište za smještaj, pojačalo je organiziranje besplatnog kratkoročnog smještaja za 100.000 izbjeglica iz Ukrajine.

Google i Facebook zabranili su ruskim državnim medijima pristup svojim europskim platformama dok su surađivali s europskim vladama u borbi protiv širenja dezinformacija iz Kremlja. Twitter je 28. februara počeo označavati sve tweetove koji sadrže sadržaj iz ruskih državnih medija.

Od petka je više od 340 tvrtki najavilo povlačenje iz ruskog gospodarstva u znak protesta protiv Putinove invazije na Ukrajinu, prema Yale School of Management.

Rusija je zaprijetila da će se suprotstaviti tom egzodusu nacionalizacijom poduzeća u stranom vlasništvu koja su odlučila pobjeći iz zemlje kao odgovor na invaziju na Ukrajinu.

Eli Dourado, viši znanstveni suradnik u Centru za rast i mogućnosti na Sveučilištu Utah State, rekao je za VOA Mandarin da je razlog zašto je toliko privatnih tvrtki poduzelo akciju taj što je ruska invazija "šokirala i zgrozila veći dio svijeta".

Rekao je da su okolnosti sukoba mnoge ostavile osjećaj da je "gotovo čisto dobro protiv zla".

Abishur Prakash, suosnivač i geopolitički futurist u Centru za inovacije budućnosti, savjetodavnoj firmi sa sjedištem u Torontu, rekao je da je jedan od razloga zašto zapadne korporacije, posebno tehnološke tvrtke, zauzimaju stranu „zato što se globalni krajolik sada trajno promijenio. "

"Zapad se pokušava trajno odvojiti od Rusije, a zapadne tehnološke tvrtke više se nego pridržavaju", rekao je Prakash, autor knjige The World Is Vertical: How Technology Is Remaking Globalization, u odgovoru e-poštom za VOA Mandarin. "Postoji prešutno prihvaćanje u salama odbora tehnoloških tvrtki da je Rusija postala 'off limits'."

XS
SM
MD
LG