Linkovi

Kineska ambasada u Washingtonu odgovorila na navode da je Rusija tražila vojnu pomoć


Kineska ambasada u Washingtonu
Kineska ambasada u Washingtonu

„Nikada nisam čuo za to“, odgovor je portparola kineske ambasade u Washingtonu Lua Panjua na pitanje o medijskim izvještajima prema kojima je Rusija od Kine zatražila vojnu opremu otkako je pokrenula invaziju na Ukrajinu, javila je agencija Reuters.

Panju je rekao da je prioritet Kine sprječavanje da napeta situacija u Ukrajini izmakne kontroli.

Trenutna situacija u Ukrajini je uznemirujuća. Najviši prioritet je da situacija ne eskalira ili čak izmakne kontroli“, ukazao je u pisanom odgovoru agenciji Reuters.

Prethodno su mediji The Financial Times i The Washington Post objavili navode neimenovanih američkih zvaničnika prema kojima je Rusija od Kine tražila vojnu opremu otkako je počela invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Financial Times je u tekstu naveo da neimenovani zvaničnici nisu željeli detaljnije da obrazlože šta je Rusija tačno tražila.

Takođe, u izvještaju te kuće navedeno je da Bijela kuća nije komentarisala te navode.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG