Linkovi

Sastanak američkih i kineskih zvaničnika dok raste napetost oko Rusije


FILE - White House national security adviser Jake Sullivan speaks during a press briefing at the White House in Washington.
FILE - White House national security adviser Jake Sullivan speaks during a press briefing at the White House in Washington.

Predsjednik Joe Biden šalje svog savjetnika za nacionalnu sigurnost na razgovore s visokim kineskim dužnosnikom u Rim u ponedjeljak jer raste zabrinutost da Kina pojačava ruske dezinformacije u ratu u Ukrajini i može pomoći Rusiji da izbjegne kaznu iz ekonomskih sankcija.

Razgovori između savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i višeg kineskog savjetnika za vanjsku politiku Yang Jiechija bit će usmjereni na "napore za upravljanje konkurencijom između naše dvije zemlje i raspravljanje o utjecaju rata Rusije protiv Ukrajine na regionalnu i globalnu sigurnost", rekla je Emily Horne, govoreći za Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Bijela kuća optužila je Peking za širenje lažnih ruskih tvrdnji da Ukrajina vodi laboratorije za hemijsko i biološko oružje uz potporu SAD-a. Američki dužnosnici rekli su da Kina pokušava osigurati pokriće za potencijalni napad biološkim ili hemijskim oružjem na Ukrajince od strane ruske vojske.

Sullivan je u nedjelju u emisiji "Meet the Press" na NBC-u rekao da kada Rusija počne optuživati druge zemlje da se spremaju pokrenuti biološke ili kemijske napade, "dobro je reći da je možda na korak od toga da to učini i sama".

Također je rekao da Kina i druge zemlje ne bi trebale pokušavati pomoći Rusiji da zaobiđe sankcije, a SAD su jasno stavile do znanja da druge zemlje ne bi trebale spašavati rusko gospodarstvo. Osigurat ćemo da ni Kina ni bilo tko drugi ne mogu nadoknaditi Rusiji ove gubitke, rekao je Sullivan.

Upečatljive optužbe o ruskim dezinformacijama i kineskom suučesništvu uslijedile su nakon što je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova bez ikakvih dokaza navela da SAD financira ukrajinske laboratorije za hemijsko i biološko oružje.

Rusku tvrdnju ponovio je i glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, koji je ustvrdio da postoji 26 bio-laboratorija i srodnih objekata u "kojima američko ministarstvo obrane ima apsolutnu kontrolu". Ujedinjeni narodi su rekli da nisu primili nikakve informacije koje bi poduprle takve optužbe.

Tiskovna tajnica Bijele kuće Jen Psaki prošlog je tjedna nazvala te tvrdnje "besmislenim".

"Sada kada je Rusija iznijela ove lažne tvrdnje, a Kina je naizgled podržala ovu propagandu, svi bismo trebali paziti da Rusija eventualno upotrijebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini, ili da stvori operaciju lažne zastave kако bi ih koristila", napisala je Psaki na Twitteru u srijedu navečer. – To je jasan obrazac.

Sullivan, koji se prije puta pojavio u nekoliko nedjeljnih informativnih emisija, rekao je za "Face the Nation" na CBS-u da je ruska retorika o hemijskom i biološkom ratovanju pokazatelj da se Rusi zapravo spremaju učiniti i pokušati pričvrstiti krivnju negdje drugdje i nitko ne bi trebao pasti na to."

Međunarodna zajednica godinama procjenjuje da je Rusija koristila hemijsko oružje u pokušajima atentata na Putinove klevetnike poput Alekseja Navaljnog i bivšeg špijuna Sergeja Skripalja. Rusija također podržava Assadovu vladu u Siriji, koja je koristila hemijsko oružje protiv svog naroda u desetljeću dugom građanskom ratu.

Svjedočeći u četvrtak pred Odborom za obavještajne poslove Senata, direktor CIA-e William Burns također je istaknuo ozbiljnu zabrinutost da bi Rusija mogla postavljati temelje za vlastiti hemijski ili biološki napad, za koji bi potom okrivila SAD ili Ukrajinu u operaciji lažne zastave.

"Ovo je nešto, kao što svi dobro znate, u velikoj mjeri dio ruske taktike", rekao je. "Oni su koristili ovo oružje protiv vlastitih građana, barem su poticali upotrebu u Siriji i drugdje, tako da je to nešto što shvaćamo vrlo ozbiljno."

Kina je bila jedna od rijetkih zemalja koja je izbjegla kritizirati Ruse zbog invazije na Ukrajinu. Kineski predsjednik Xi Jinping ugostio je ruskog predsjednika Vladimira Putina na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, samo nekoliko sedmica prije nego što je Rusija pokrenula invaziju 24. februara.

Tokkom Putinovog posjeta Kini prošlog mjeseca, dvojica čelnika objavila su izjavu od 5000 riječi u kojoj su izjavili da "nema granica" u prijateljstvu između dviju zemalja.

Kinezi su bili suzdržani od glasovanja u UN-u koji osuđuje Rusiju i kritizirali su ekonomske sankcije Moskvi. Kina je izrazila potporu mirovnim pregovorima i ponudila svoje usluge posrednika, unatoč pitanjima o svojoj neutralnosti i oskudnom iskustvu posredovanja u međunarodnim sukobima.

Kineski dužnosnici također su rekli da se Washington ne bi trebao žaliti na ruske postupke jer su SAD napale Irak pod lažnim izgovorom. SAD su tvrdile da posjeduju dokaze da je Sadam Hussein gomilao oružje za masovno uništenje, iako ono nikada nije pronađeno.

Za Rusiju bi Kina mogla biti ključni gospodarski partner u ublažavanju strogih sankcija koje su uvele SAD, Britanija, 27-nacionalna Europska unija i druge zemlje, iako postoje pitanja koliko daleko će Peking ići da otuđi savez i stavi svoje vlastito gospodarstvo u opasnosti.

Bidenova administracija želi ostaviti dojam na Kinu da bi svaki pokušaj ublažavanja sankcija Rusiji mogao imati posljedice na njezine odnose sa Sjedinjenim Državama i zapadnim saveznicima.

U CNN-ovoj emisiji "Stanje Unije" Sullivan je u nedjelju rekao da administracija vjeruje da je Kina znala da Putin "nešto planira" prije invazije na Ukrajinu. No, Sullivan je rekao da kineska vlada "možda nije shvatila puni opseg toga jer je vrlo moguće da im je Putin lagao na isti način na koji je lagao Europljanima i drugima."

Sullivan i Yang posljednji su se put sastali na razgovorima licem u lice u Švicarskoj, gdje je Sullivan izrazio zabrinutost Bidenove administracije zbog kineskih vojnih provokacija protiv Tajvana, kršenja ljudskih prava etničkih manjina i napora da se uguši prodemokratski zagovornici u Hong Kongu.

Taj je sastanak postavio pozornicu za trosatni virtualni sastanak u studenom između Bidena i Xija.

Sullivan će se također u Rimu sastati s Luigijem Mattiolom, diplomatskim savjetnikom talijanskog premijera Maria Draghija.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG