Linkovi

SAD: Male šanse za skori dogovor o paketu pomoći


Nancy Pelosi, predsjedavajuća Predstavničkom domu Kongresa, i Mitch McConnell​, lider republikanske većine u Senatu (Foto: Brendan Smialowski/Pool via REUTERS)
Nancy Pelosi, predsjedavajuća Predstavničkom domu Kongresa, i Mitch McConnell​, lider republikanske većine u Senatu (Foto: Brendan Smialowski/Pool via REUTERS)

Šanse za skoro postizanje sporazuma o novčanom paketu pomoći građanima Sjedinjenim Državama su umanjene, imajući u vidu da je od petka američki Kongres na pauzi, a novi pregovori sa predstavnicima predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa nisu zakazani.

Kongresna zasjedanja nisu planirana sve do septembra, a lideri oba doma – Senata i Predstavničkog doma, iznijeli su uvjeravanja da u roku od dvadeset četiri sata mogu da sazovu članove ukoliko dogovor bude postignut, izvijestila je agencija Reuters.

Vrijednost dionica na berzama je oslabila nakon što su lideri republikanaca i demokrata u Kongresu, Mitch McConnell​ i Nancy Pelosi, objelodanili da razgovori o paketu pomoći olakšica usljed pandemije koronavirusa nisu zakazani.

Republikanci i demokrate nisu usaglasile stavove o paketu pomoći u iznosu od dvije hiljade milijardi dolara. Najveća neslaganja ispoljena su u finansiranju škola, državnih i lokalnih administracija i nadoknada za nezaposlene, piše Reuters.

Demokrate su tokom pregovora sa Bijelom kućom protekle sedmice predložile da vrijednost paketa pomoći bude smanjena na hiljadu milijardi dolara – ali je ponudu odbacila druga strana.

Isplata nedjeljne sume od 600 dolara nezaposlenim građanima obustavljena je 31. jula, kada je istekao period validnosti tog programa pomoći američke vlade. Prema tumačenju zvaničnika federalnih rezervi i stručnjaka bio je podrška američkoj ekonomiji tako što je doprinosio povećanju potrošnje.

Predsjednik Donald Trump prošle subote je potpisao izvršni nalog kojim bi trebalo da bude produžena isplata pomoći u smanjenom iznosu, ali tu odluku prate mnoge nepoznanice.

Od država se traži da obezbjede 100 dolara za isplatu pomoći, ali su guverneri upozorili da države ne raspolažu dovoljnim sredstvima, jer su im prihodi smanjeni zbog pandemije COVID-19.

Preostalih 300 dolara trebalo bi da se obezbjedi iz programa pomoći u vanrednim situacijama.

U međuvremenu, broj oboljelih od COVID-19 u Sjedinjenim Državama dostigao je 5,3 miliona - podaci su američkog univerziteta Džons Hopkins. Od posljedica virusa, prema istom izvoru, preminulo je najmanje 167.000 građana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG