Linkovi

Fauci: Moguće da će Amerikanci nositi maske i 2022.


Anthony Fauci, američki epidemiološli stručnjak (Foto: AP)

Moguće je da će Amerikanci nositi maske tokom 2022. iako bi se zemlja mogla približiti izvjesnom stepenu normalnosti, izjavio je Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Potpuno sam saglasan sa predsjednikom Bidenom da ćemo približivanjem jeseni i zimi – biti bliži i izvjesnom stepenu normalnosti. Ne mora da znači da će stvari izgledati kao u novembru 2019. godine, ali biće mnogo bolje nego što je trenutno”, rekao je Fauci u razgovoru za televiziju CNN.

Fauci je rekao i da nije u mogućnosti da predvidi kada bi SAD mogle da se vrate načinu života koji je bio uobičajen prije globalne pandemije koronavirusa.

Medicinski stručnjak je istakao da su sve o čemu govori samo procjene na čiju promjenu, kako je ustvrdio, može uticati mnogo toga.

„Zato je potrebno da budemo oprezni. Postoje brojna odstupanja koja je potrebnom imati na umu. Moguće je govoriti o jednoj procjeni u nedjelju – a onda se dogodi mnoštvo stvari koje utiču na potpuno drugačiji razvoj stvari u narednih šest mjeseci”, rekao je Fauci.

Prema njegovim riječima, najznačajniji faktor od koga će zavisiti da li će biti potrebno da građani SAD-a nose maske, je rasprostranjenost virusa u zajednici.

„Kombinacija vakcine sa malom rasprostranjenošću virusa uticaće na to da u većini slučajeva neće biti potrebe za nošenjem maski. Tada bih se osjećao veoma komotno da kažem da možemo povući maske iz upotrebe”, rekao je Fauci.

Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, u Sjedinjenim Državama je do sada vakcinisano 63,1 miliona ljudi. Od koronavirusa je oboljelo 27,8 miliona građana. Od posljedica te bolesti preminulo je 496.112 građana.

XS
SM
MD
LG